Förflytta dig till innehållet

Kulturen ska vara tillgänglig för alla – framför allt barn och unga

Åbo Underrättelsers logo

Åbolands teaterskola har utmanat flera kommunalvalskandidater och grupper att berätta vad de vill göra för att stärka kulturfostran i Pargas. Kulturfostran är en viktig fråga för Svensk Ungdoms kandidater i Pargas, och något vi aktivt vill jobba för att stärka i vår stad.

Kulturen är en i utsatt situation, och speciellt under det senaste året har det blivit tydligt vilken viktig roll kulturen spelar i våra liv.

Skolorna behöver ha en mer framträdande roll i kulturfostran, till exempel genom att ha sina utrymmen till förfogande. Kommunerna kunde också anställa kulturpedagoger, som är insatta i kulturens påverkan på barn och ungas utveckling och välmående. Kulturen stöder både den sociala, kognitiva och emotionella utvecklingen, och därför borde kulturen vara en större del av vår skolmiljö och utbildning.

Staden borde också jobba för att kultur och konstformer ska ses som jämlika med andra sektorer, som t.ex idrott. Det finns fortfarande en viss ojämlikhet mellan dessa gällande t.ex bidragssummor och övrigt samarbete.

Vi har väldigt högklassig grundläggande utbildning i konst i vår stad, vilket även borde uppskattas och lyftas upp lika mycket som t.ex idrotten. Konstfostran ska ses som en lika viktig inkörsport inför proffsutövande som junioridrotten. Bidragen ska därför vara på motsvarande nivåer.

Pargas ska också fortsätta samarbetet med tredje sektorn och konstutövarna för att utveckla den grundläggande utbildningen i konst ytterligare, och jobba för att inkludera nya former av kultur, utan att rucka på kvaliteten. Det är viktigt att kulturutbudet och -utbildningen håller en hög nivå, och att vi inte bara inkorporerar kultur “bara för att”. För det behövs behörig och kunnig undervisande personal.

Det är också viktigt att staden ser till att alla barn, oberoende av familjens ekonomiska situation, har möjlighet att delta i grundläggande utbildning i konst. Detta kunde t.ex. ske genom att staden inför hobbysedlar.


Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter