Styrelse ställer sig bakom avvecklandet av Åbolands sjukhus
Styrelsen för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har nu behandlat det förslag om att slå samman Åbolands sjukhus med Åbo universitetscentralsjukhus som ÅU rapporterat om i januari.
Modellen som förslaget utgår från är den så kallade ettsjukhusmodellen. Den gäller också för närsjukhusen i Salo, Nystad och Loimaa.
Sjukvårdsdistriktets chefsöverläkare Mikko Pietilä säger i ett pressmeddelande att syftet är att säkerställa en ändamålsenlig servicenivå vid Åbolands sjukhus genom att överföra ansvaret för verksamheten till ÅUCS verksamhetsområde.
I praktiken betyder det att Åbolands sjukhus ställning som affärsverk skulle hävas.
– Detta kan göra det möjligt att en del av den kirurgiska verksamheten bibehålls vid Åbolands sjukhus. Vårdavdelningarna vid Åbolands sjukhus kunde fortfarande erbjuda fortsatt vård inom ett flertal specialiteter samt palliativ vård, säger Pietilä i pressmeddelandet.
Kirurgisk verksamhet som förutsätter anestesi koncentreras enligt en ny förordning till enheter där samjour mellan specialsjukvården och primärsjukvården fungerar dygnet runt.
Sådan jourverksamhet finns inte vid Åbolands sjukhus.
Till fullmäktige i juni
Härnäst ska en språkkonsekvensbedömning av ändringarna göras. När bedömningen är klar sänds åtgärdsförslaget för utlåtande till Pargas, Kimitoön, S:t Karins och Åbo.
Sjukvårdsdistriktet utreder också om beslutet att avveckla affärsverket sker med tillämpning av kommunförbundets grundavtal § 11. Den paragrafen kräver att en majoritet av Pargas och
Kimitoöns representanter i sjukvårdsdistriktets fullmäktige godkänner avvecklandet.
Planen är att förslaget ska behandlas vid fullmäktigemötet i juni.
Tidigare har Olof Elenius, representant för Åbolands sjukhus direktion i den styrgrupp som övervakar arbetet med den svenska vården, sagt att ett beslut om ettsjukhusmodellen behövs för att man ska komma vidare i arbetet med att utveckla vården.
Elenius har också sagt att man fortsätter att söka alternativ till att avveckla affärsverket. Vårdpolitikern Niklas Guseff (SFP) och konsulten Marcus Henricson, som utreder vårdfrågor i distriktet, har därtill sagt att man inte ska skynda med besluten utan i stället invänta social- och hälsovårdsreformens utfall.
Reformens framtid lär bli klar innan besluten om Åbolands sjukhus tas.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.