Förflytta dig till innehållet

Stugorna tar över stränderna – 700 kilometer strandlinje har bebyggts de senaste 10 åren

Byggandet vid ständerna har ökat de senaste åren. I dag är omkring 50 procent av Skärgårdshavets stränder bebyggda. Foto: Kim Lund Allt fler skärgårdsstränder har blivit…

Ja, jag vill läsa mer!

Prova nu ÅU Surf 12,95 € / mån

Redan prenumerant?

Dela artikeln

4 kommentarer: “Stugorna tar över stränderna – 700 kilometer strandlinje har bebyggts de senaste 10 åren

 1. johan sundqvist skrev

  Jag undrar om Lasse Nurmi vid Egentliga Finlands Förbund alls har besökt skärgården de senaste åren, inte kan man bara stirra på kartor runt sitt skrivbord, ut på fältet och se. Av egen erfarenhet så har det aldrig varit problem där jag har sommarstugan, ungefär 17 hektar, där också mina tre bröder har sina stugor, nog har det under årens lopp kommit otaliga båtförare som har tagit i land och övernattat i sina båtar på nämnda holm, inte har det aldrig stört mig eller mina bröder
  Nicklas Guseff som är sjöbevakare, rör sig mycket i skärgården borde väl se hur det ser ut i verkligheten, inte några byråkrater som sitter bakom sina skrivbord.
  Johan Sundqvist
  Dragsfjärd

 2. Niklas Guseff skrev

  Detta tror jag. og ör en sanning med modifikation. Efter att i sommar kört omkring i fem veckors tid i HELA Skärgårdshavet, kan jag intyga att det finns 1000-tals kilometer obebyggda stränder i vår skärgård. Hur har man nu riktigt räknat? Betyder EN stuga på en 5-10 ha stor holme att hela den holmens strandlinje nu är bebyggd eller?
  Skulle gärna veta lite mer om hur denna fakta tagits fram!

 3. Maria Granskog skrev

  Vi måste ändå komma ihåg att dessa bebyggda strandremsor ägs av privatpersoner. Tillfälliga turister hämtar inget annat än skräp till ägaren. Inte finns det fria områden i stan heller som är privatägda. Tänk om varje tomtägare skulle tvingas lämna hälften av tomten obebyggd och öppen för alla.

 4. Andreas Johansson skrev

  Jag förstår int påståendet att de e omöjligt att hitta en strand i skärgården. De finns offentliga simstränder längs Skärgårdensringväg i varje kommundel, riktit me väg fram o allt. Vad är probleme? Om man kollar in grundkartan för hela västra Åboland kan man ganska snabbt konstatera att de finns mycket obebyggd strand där en väg finns nära. Vad är alltså problemet?
  Yttermera visso i gamla Pargas finns de bussrutter som löper enda ner till flera stränder.
  Bord man riva spelbyxorna och känna sej kränkt då landskapets tjänsteinnehavare int kan läsa kartan?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter