Förflytta dig till innehållet

Studerandes hälsa är inget experiment

HÄLSA. För att få en tid till psykolog via studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS) är väntetiden upp till fyra månader lång (ÅU 20.2.2019).
Kapaciteten hos SHVS för att erbjuda tillräcklig vård för studerande som söker psykologtjänster är under all kritik och en strukturell förändring måste ske.
Ett konkret förslag är att anslagen för antalet psykologer höjs märkbart så att SHVS har de resurser som behövs för att kunna garantera en studerande vård inom en godtagbar tidsram.
Ett annat förslag är att hänvisa studeranden till att ingå avtal med psykologer i den privata sektorn som fakturerar SHVS så att studerande betalar samma pris som via studenternas hälsovårdsstiftelse när köerna når en ohanterlig nivå.
Enligt SHVS är deras långsiktiga målsättning att styra de studerande till sunda levnadsvanor.
Det innebär att studerande ska må så pass bra att de står på egna ben. Målsättningen uppnås inte så länge patienten måste stå i kö utan att få hjälp.
Psykologens arbete är i allmänhet tidskrävande och kan bestå av utredning, bedömning, samtal och terapi. Att stå i kö i fyra månader efter att ha beslutat om att söka hjälp kan äventyra den studerandes framtid ytterligare. Läget är allvarligt och studerandes hälsa är inget experiment.
En trovärdig och långsiktig nationell strategi har inbyggda strukturer som tillåter flexibilitet och gör det möjligt för samhället att snabbt reagera på föränderliga situationer – som när köerna blir alltför långa.
Hållbar utveckling är ett välkommet tema i samhällsdiskussionen – men vi får inte glömma att begreppet innefattar utöver ekologisk och ekonomisk även social hållbarhet.
Liberala Studerande i Åbo – LSK
Anna Korkman
Riksdagskandidat, SFP
John Eriksson
Riksdagskandidat, SFP
Calle Wikman
Riksdagskandidat, SFP
Sharie Sveholm
Riksdagskandidat, SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter