Förflytta dig till innehållet

Strykande åtgång av TBE-vaccin i Pargas

Anna Kortelainen fick sitt vaccin av av Lotta Höglund. i juli. ÅU-foto

Massvaccineringarna mot TBE som inleddes i april i Pargas fick en flygande start. När ÅU besökte hälsocentralen den första vaccinationsdagen den 3 april ringlade sig kön tiotals meter utanför dörren och rusningen har fortsatt hela sommaren.

Fritidsboende och ortsbor har fått sammanlagt 18 000 doser vaccin och hälsovårdare Carola Silander-Lehtinen som har koordinerat vaccineringarna kan vara nöjd.

– Det har gått mycket bra. Vi hade erfarenhet av massvaccineringarna mot svininfluensan så vi kan det här. Responsen har också varit bra. Trots att folk ibland har fått köa i 40–50 minuter har alla varit nöjda.

Carola Silander-Lehtinen. ÅU-foto

Att det har getts 18 000 doser vaccin betyder inte att lika många personer skulle ha vaccinerat sig. De flesta har tagit både den första och andra dosen i somras och någon har kanske bara tagit den tredje. Men sannolikt rör det sig om cirka 10 000 personer som har besökt någon av hälsostationerna i Pargas eller skärgården.

Av de 18 000 doserna gavs 11 500 till ortsbor och 6 500 till fritidsboende. Gratisvaccinet ges åt dem som tillbringar mer än fyra veckor i året i Pargas.

– Antalet fritidsboende var kanske lite mindre än förväntat. Många hade skatteintyg med sig för att bevisa att de har stuga här, men vi utgick i från att alla talade sanning, säger Silander-Lehtinen.

Störst har trycket varit i hälsocentralen i Pargas. Som mest jobbade fem skötare med att vaccinera människorna och fem med att knacka in uppgifterna i dator. Det här gav 110 aktiva arbetstimmar för personalen vid hälsocentralen.

Johan Backas

Vaccinet har haft strykande åtgång.

Några långtgående slutsatser om vilken effekt vaccinationerna har haft på antalet TBE-fall i Pargas är för tidigt att dra, men de första prognoserna är lovande.

– Enligt vår statistik har vi inte haft ett enda TBE-fall i Pargas i somras. Om man tog sina första doser i april,maj eller juni är man redan skyddad, så vaccinationerna och det att vi inte haft några nya TBE-fall har ett samband, säger Silander-Lehtinen.

– En annan orsak kan vara att folk blivit mera medvetna och intresserade och gör fäsrtingkontroller då de varit ute i naturen.

Under våren fortsätter massvaccineringarna då den tredje dosen delas ut. Det går också att få den tredje dosen i samband med andra ärenden till till exempel barnrådgivningen, skolhälsovården eller besök hos hälsovården.

I november inleds sedan massvaccineringarna mot säsonginfluensan.

TBE-vaccin

TBE-vaccinet mot fästingburen hjärninflammation ingår sedan i våras i det nationella vaccinationsprogrammet.
Ges till tre år fyllda som bor stadigvarande i Pargas eller Simo kommuner, eller som vistas minst fyra veckor under sommaren där.
Vaccinationsprogrammet omfattar inte påfyllnadsdosen för dem som redan har vaccinerat sig.
Den andra dosen ges 1–3 månader efter den första dosen och den tredje 5–12 månader efter den andra dosen. Om man behöver extra snabbt skydd kan den andra dosen ges redan två veckor efter den första.
Vaccinet skyddar inte mot borrelios.
I fjol påträffades 15 fall av TBE i Pargas.

 

LÄS OCKSÅ: TBE-vaccinationerna i Pargas är populärare än väntat

Vaccineringar på löpande band

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter