Förflytta dig till innehållet

Strömmingsmarknaden i Åbo välbesökt – trots uselt väder

Två små flickor med paraplyer.

Iida och Iina Aaltonen besökte marknaden på söndagen. Foto: Monica Forssell


Vädret var inte på Strömmingsmarknadens sida i år, och det betyder att den magiska gränsen på 100 000 besökare knappast överskridas, säger Olav Granström, från Åbolands fiskarförbund som är en av arrangörerna bakom marknaden.
Söndagen var både kylig och regnig. Iina och Iida Aaltonen tillsammans med pappa Mika, hade fingervantar och paraplyer med sig till marknaden. Fisk intresserade inte flickorna, men däremot nog äpplen och lakrits.
— Vädret stör nog ungefär till 80 procent, var Mika Aaltonens uppfattning. Det var nog lite motvilligt som vi begav oss hit i år.
När marknadsportarna stängde på lördagen hade 58 000 personer besökt marknaden. Granström uppskattar att det totala besökarantalet kommer att landa någonstans mellan 75  – 80 000 i år.
Årets strömmingsmarknad ordandes för fyrtioförsta gången.
Man med mössa.

Olav Granström. Foto: Monica Forssell


Nytt för i år var att försäljningsbodarna inte på samma sätt som tidigare år var placerade mitt emot varandra på Västra strandgatan.
Räddningsverket önskade redan i våras att bodarna bara placeras på en sida. Det här för att skapa mera utrymme på gatan.
Nu förverkligades önskemålet och istället för att trängas på bara Västra strandgatan fanns det i år också fler försäljare på Aura ås östra sida.
— Ibland hart det ju kunnat vara så trångt att man knappt kan röra sig här, säger Granström.
— Försäljarna på Västra Strandgatan var till följd av nationella säkerhetsbestämmelser, på direktiv av Åbo Räddningsverk, placerade endast i en rad ovanför Aura å. För att kompensera bortfallet av försäljningsplatser, hade marknadsområdet på Aura ås östra sida, längs lättrafikleden nedan om Östra Strandgatan fyllts med flera försäljare än tidigare år. Även marknadsområdet längs Västra Strandgatan hade förlängts nedströms mot hamnen, förklarar Olav Granström.
Men huruvida trängseln har haft avskräckande effekt på potentiella besökare är svårt att säga. Störst inverkan verkar vädret ha.
Markandsbodar.

Försäljningsbodar på bara ena sidan. Foto: Monica Forssell


Tre båtar deltog i årets strömmingsmarknad. Inför nästa år har försäljarna meddelat att de säljer från tält, som de andra.
— Men från arrangörshåll slutar vi inte sälja båtplatser, påpekar Granström. Finns det nya hugade försäljare som vill sälja direkt från båt så går det hur bra som helst.
29.10 kl 9:56 Uppgiften om att marknaden skulle ha varit den fyrtionde i ordningen har korrigerats. Marknaden var den fyrtioförsta i ordningen. Ett förklarande citat beträffande hur bodarna placerades i år av Olav Granström har också lagts till.
29.10 kl 21:00 Östra strandgatan har rättats till Västra strandgatan.

Dela artikeln

3 kommentarer: “Strömmingsmarknaden i Åbo välbesökt – trots uselt väder

  1. Olav Granström skrev

    Jag önskar få göra några rättelser i artikeln. Höstens Strömmingsmarknad var den 41. i ordningen och försäljarna på Västra Strandgatan var till följd av nationella säkerhetsbestämmelser, på direktiv av Åbo Räddningsverk, placerade endast i en rad ovanför Aura å. För att kompensera bortfallet av försäljningsplatser, hade marknadsområdet på Aura ås östra sida, längs lättrafikleden nedan om Östra Strandgatan fyllts med flera försäljare än tidigare år. Även marknadsområdet längs Västra Strandgatan hade förlängts nedströms mot hamnen.
    Nu tar vi sikte på Åbo Skärgårdsmarknad som hålls den 17-19.4.2020.

  2. Paul Lindberg skrev

    Synd att båtarna försvinner från strömmingsmarknaden. En lång tradition
    och en symbol för skärgården har kommit till sin vägs ände, tyvärr….

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter