Förflytta dig till innehållet

Strejk stoppar tågtrafiken på måndag

ÅU-foto

Lokmannaförbundet har utlyst en strejk som stoppar tågtrafiken i början av nästa vecka.

Tågtrafiken stannar klockan 18 på måndag kväll och pågår i drygt ett dygn, meddelar VR i ett pressmeddelande.

Strejken berör VR:s alla lokaltåg och fjärrtåg. Också godstrafiken stoppas.

Strejken berör också HSL:s lokaltåg i huvudstadsregionen.

Lokförarna återvänder till jobbet natten mellan tisdag och onsdag.

Lokmannaförbundet meddelar att strejken är en protest mot regeringens besked att passagerartrafiken ska konkurrensutsättas.

Enligt förbundet är den finländska järnvägstrafiken på toppnivå i Europa. Med tanke på den mängd pengar staten satsat på trafiken är Finland helt i egen klass när det gäller tågtrafikens förmånlighet.

Det här håller regeringen nu på att skrota då man vill konkurrensutsätta passagerartrafiken och göra det möjligt för stora börsbolag att etablera sig på marknaden utan att behöva investera i utrustning, anser Lokmannaförbundet.

Enligt förbundet är börsbolagens enda syfte att med vilka metoder som helst ge ägarna maximal vinst.

Som exempel nämner man försäljningen av Carunas elnät till utlandet och bolagets stigande elpriser, och där Caruna med sina utländska ägare betalat endast 0,28 procent i skatt av vinsten till skattemyndigheterna i Finland.

Man hänvisar också till konkurrensutsättandet av tågtrafiken i Sverige som enligt Lokmannaförbundet kostat miljarder kronor. Ett pris som vi får betala också i Finland ifall regeringens planer realiseras.

Lokmannaförbundet uppger att man inte är emot konkurrens, men konkurrensutsättandet måste ske på rättvisa villkor och enligt samma principer som i övriga branscher.

VR informerar närmare om effekterna av strejken på bolagets webbsajt www.vr.fi  och på sociala medier, Twitter @VRpalvelu och på Facebook.

VR strävar till att tågtrafiken ska löpa normalt från och med onsdag morgon nästa vecka. Men störningar kan förekomma ännu i två dagar efter strejken.

Tågresor som bokats i förväg kan kostnadsfritt annulleras eller bokas om till en annan tidpunkt.

Resorna kan bokas om fram till 31.10.

Ytterligare information fås på www.vr.fi och via telefonnumret 0800 166 888. Samtalet är avgiftsfritt.

Artikeln har uppdaterats kl. 16.05 med Lokmannaförbundets uppgifter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter