Förflytta dig till innehållet

Strålande fina pepparkaksverk! ÅU:s läsare levererade bilder från många lokala orter

Lotta Gustavsson
en pepparkakshusbil
Godis ska det vara! ”Pontus, 10 år, i Åbo ville i år att vi gör en pepparkakslastbil, givetvis fylld med godis. Mamma hjälpte med limmandet”, skriver Lotta Gustavsson.

ÅU önskade få se bilder på läsarnas pepparkakshus.

Och vilka bilder vi fick! Allt från hus och slott till snögubbar och godisfyllda bilar.

ÅU tackar alla som sänt in bilder och önskar alla läsare en god jul!

pojke med husLotta Gustavsson
Pontus med huset.
ett pepparkakshusPia Lemponen
Från Dragsfjärd. ”Edvin Rapo, 12 år, från Helsingholm i Dragsfjärd, har gjort ett stort pepparkakshus som liknar en katedral. De färgade fönsterrutorna gjorde vi genom att smälta slickepinnar och så är det dekorerat med massor av godis. Julhälsningar från Edvin Rapo och mamma Pia Lemponen!”
ett husCecilia von Haartman
Herrgård i Nådendal. ”Vi valde att göra ett pepparkakshus i modell av vårt eget hem, herrgården Lemsjöholm som ligger i Nådendals skärgård. Byggnaden är från 1767, ett stenhus med fina proportioner, många fönster och höga väggar. Vi tycker att vi lyckades väl med bygget, taket var svårt att få och hållas rakt då det är så stora bitar. Eftersom huset tidstypiskt och stilmässigt har få dekorationer ville vi också hålla huset så enkelt som möjligt utan typiska dekorationer med karameller och färger. Några fönster och ena ytterdörren ville vi öppna för att låta ljuset strömma ut. Huset blir mer levande och stämningsfullt så. Huset byggdes av husets egna invånare Cecilia von Haartman och 7-åringarna Erik och Alexander von Haartman. Dessutom hade vi stor hjälp av den mer sakkunniga Sophia Takolander som reste in från Pargas för att hjälpa oss med ritningar och allt det pilliga. Hon byggde redan för tre år sedan ett likadant hus som vi fick i gåva. Med hennes hjälp gjorde vi det här exemplet. God och fridfull Jul till alla ÅU-läsare!”
ett pepparkakshusMona-Lisa Lönnqvist
Vacker snöglasyr. ”Det tog oss två dagar att montera och dekorera för mig och min son. Vi ville testa ett lite svårare pepparkakshus på skoj och roligt och pilligt var det”, skriver Mona-Lisa Lönnqvist.
ett fönsterAtte och Bodil Ljungqvist
Gamla malmens adventskalender, Tennbyvägen 18. Stadens julgran, klockstapeln, kyrkporten och branddepån har skapats av Bodil och Atte Ljungqvist.
ett pepparkakshusIngeborg Hermansson
Julsaga. ”Blev kontaktad via Airbnb med följande text: Vi var rätt så nöjda med härbärget du erbjöd oss i fjol. Nu har vi hört att du använt det som stall! Städa genast upp det och fös ut djuren. Vi vill också ha sol- och månceller på taket. Sätt ut två vinkrus vid väggen. Vi får lov att stanna ända till Trettondagen och vänta på De tre vise. Lite gåvor vill vi ju ha. Har du inget ledigt så får du lov att bygga ett nytt, skickar med ritningar. Nu är det bråttom säger Maria. PS: Skickar ett foto då vi flyttat in.” Hälsningar Timmermannen Josef och Ingeborg Hermansson i Tennby i Pargas som skickat in både bild och berättelse.
ett pepparkakshus med en liten grön gran i förgrundenCarita Henriksson
”Här kommer några foton av syskonen Kayla, Joven och Kendras byggverkstad inför julen. Det doftar pepparkakor i hela huset, det bakas allt från stora hjärtan till pepparkakshus. Det är en tradition man hållit fast vid hos familjen Henriksson på Midsommarvägen i Pargas. Oberoende ålder, alla deltar. Mamma och pappa också. Lika roligt och spännande varje år,” hälsar farmor Carita Henriksson i Nagu.
glad flickaCarita Henriksson
Glad bagare.
en liten barnCarita Henriksson
Hjärtan kräver precision.
två barnCarita Henriksson
Många kreationer.
pepparkakshusAnne Lindroos
Snögubben myser. ”Årets pepparkakshus 2021, i väntan på tomten. Med vänlig hälsning Anne Lindroos i Kimito.”
pepparkakshusSara Rusi
”Vårt muminpepparkakshus, bakat, limmat och dekorerat i S:t Karins av mommo Helena, Henna, Sara och Saga 6 år,” hälsar Sara Rusi.
ett vitt pepparkakshus Clarice Bäcklund
”Mot husknuten står skidorna lurade i väntan på snö, även kälken är framtagen för en tur på isen,” skriver Clarice Bäcklund.
pepparkakshusJeanette Laaksonen
”Jag har byggt denna pepparkakskarusell, hemort Pargas. Idéer har jag fått från nätet men mönster har jag ritat och designat helt själv med papper och penna. Pepparkakshus, -lastbilar, -granar och andra figurer hör starkt till min jul. Min man Simo har deltagit genom att vara assistent med ett par extra händer när sexhörningens mittdel och tak sattes ihop”, hälsar Jeanette Laaksonen.
pepparkakshusJeanette Laaksonen
Karusellen i sin helhet.
ett pepparkakshus Marika Almgren-Haikarainen
”Julius Haikarainen 5 år från Åbo har gjort sitt första pepparkakshus, med lite hjälp av sin mamma. Han har själv planerat det (ritningarna syns i bakgrunden). Med vänliga hälsningar, Marika Almgren-Haikarainen.”
ett stort pepparkakshusHenrik Carlstedt
Känd syn i Åbo. ”Sänder mitt bidrag till pepparkakshuskavalkaden. Åbo slott, lite vinglig och skranglig och krävande,” hälsar Henrik Carlstedt i Åbo.

Dela artikeln

En kommentar: “Strålande fina pepparkaksverk! ÅU:s läsare levererade bilder från många lokala orter

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter