Förflytta dig till innehållet

Stort manfall i nyckelmatchen

Skenet bedrar. Sten Maasalu i aktion mot ett för tillfället ganska samlat IFK-försvar. Helhetsintrycket från eftermiddagen var ändå att det finns mycket i disciplinen att jobba med. Foto: Mats Lundberg


HANDBOLL
FM-ligan herrar

Lagkaptenen Andreas Nyström, bröderna Aku och Valto Kuusisto, Alexander Nystén, Eemeli Maijala…
Åbo IFK hade nästan lika många spelare på läktaren i Samppalinna som omklädda i nyckelmötet med Sjundeå IF på lördagen i herrligan. Med en också annars smal trupp var det ett mardrömsscenario och utgången kändes given.
Kamratgänget föll med nio bollar, 24–33 (8–16) och tvingas därmed se sig omsprunget i tabellen av västnylänningarna. Manskapen bytte plats på nedre halvan – SIF är ny sjua medan ÅIFK med sina från tidigare fyra inspelade poäng halkade ner till åttonde plats.
– Synd att vi skulle ha så många män borta just i den här matchen. Med fullt lag är jag säker på att vi kunnat ge Sjundeå en rejäl match med goda möjligheter att slå dem. Nu bjöds vi ingen ärlig chans, suckar tränaren Besim Qerimi.
Sedan räknar han upp alla krämpor som hans adepter lider av. Några förkylda med feber i kroppen, Nystén axelskadad, Maijala med en krånglande vrist och Nyström med en inflammerad tå som omöjliggjorde spel.
– Också vår center Oscar Berglund är axelskadad och borde egentligen stått över han med. Men jag var tvungen att spela honom för att vi över huvud taget skulle kunna gå runt med fulltaligt lag.
Kontrahenterna följdes åt till 2–2 alldeles i inledningen. Därefter råkade hemmalaget ut för några oturliga och tveksamma domslut som man blev straffade på. Ett par utvisningar och flera sjumeterskast som gästernas nestor Jan Hagman säkert förvaltade.
Innan Åbospelarna sporadiskt vaknade till liv igen hade Sjundeå redan gått ifrån till 9–3 och det började kännas avgjort.
Trots att Hagman var säkerheten själv från strafflinjen, målvakten Mika Malassu stoppade flyende motståndare med några praktparader och Ott Varik på sin kant var effektiv i spelvändningarna, imponerade SIF inte som lag.
De tekniska felen var nästan lika freventa som hos IFK. Det kändes onekligen som en styggelse att lagen inte kunde starta från samma startlinje.
Med tanke på manfallet stod Åbokamraterna upp bra mot det numerärt överlägsna motståndet.
– Efter förutsättningarna spelade vi bra och det finns en del positivt att räkna in. Alla fick ansvar och alla våra utespelare kom också med i målprotokollet. Isak Lehvonen som till vardags är ytter uppträdde för första gången som högerback och gjorde det med den äran.
Åbokamraternas följande match går borta mot Atlas i Vanda nästa lördag.
ÅIFK–SIF 24–33 (8–16)
ÅIFK:
Markus Aspelin, Mirsad Tursunovic – Christoffer Sjöblom 5, Oscar Berglund 4, Isak Lehvonen 4, Santeri Maijala 3, Mikael Manderoos 2+1, Niklas Manderoos 1+2, Arttu Tamminen 1, Daniel Eriksson 1.
SIF: Mika Malassu, Thomas Lostedt – Jan Hagman 4+7, Ott Varik 6, Sten Maasalu 5, Taavi Tibar 5, Vincent Voutilainen 3, Gustav Svanbäck 2, Edvin Voutilainen 1, Atte Marjamäki, Vidar Cabell, Carl Weurlander, Rasmus Blässar, (Elias Nyman, Alex Rantamaa).
Varningar: Å 3 (Lehvonen, Berglund, Tamminen), S 3 (S. Maasalu, Svanbäck, Tibar).
Utvisningar: Å 4×2 min (Tamminen 2, Sjöblom, Berglund), S 4×2 min (Weurlander 2, Tibar, Blässar).
Rött kort: 55. Rasmus Blässar, SIF.
Mål/straffar: Å 3/4, S 7/7.
Domare: Magnus Roth–Johan Skogberg.
Publik: 138.
Planens lirare: Ott Varik, SIF.
IFK-liraren: Isak Lehvonen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter