Storslam för unga Åbosimmaren Ellen Kaituri i junior-FM – totalt 18 medaljer till Åbo Simklubb

Åbo simklubbs Ellen Kaituri (i mitten) och Daniela Lietzén vann guld respektive brons på 100 meter bröstsim. Till vänster silvermedaljören Lotta Moilanen från Oulun Uinti. Foto: Heidi Rissanen

Åbo Simklubbs Ellen Kaituri bjöd på en imponerande uppvisning då årets IKM-tävlingar ordnades i Björneborg i helgen.
IKM-tävlingarna är de årligt återkommande nationella mästerskapen för juniorer i åldrarna 13–16.
13-åriga Kaituri, som börjar i S:t Olofsskolan i höst, tog sammanlagt hem tre bröstsimsguld på sträckorna 50, 100 och 200 meter. Och inte nog med det, hon kapade också två sekunder från tävlingsrekorden i sin åldersklass på både 100 och 200 meter.
– Jag hade nog tittat lite på tävlingsrekorden innan, men det kom ändå som en överraskning att det gick så här bra, säger Kaituri som tycker att tävlingen var hennes största framgång hittills inom simningen.
På 100 och 200 meter tävlade hon mot flickor i samma ålder, men på 50 meter deltog också flickor födda 05 och 04.
För tränaren Heidi Rissanen var Kaituris tider inte helt överraskande.
– Det är väldigt hårda prestationer, men Ellen är talangfull och tränar hårt så jag visste att hon hade en chans att slå rekorden.
IKM-tävlingarna var säsongens höjdpunkt för Kaituri, som ännu har junior-FM framför sig innan det blir sommarlov från simningen. Vanligtvis tränar hon sju gånger i veckan, men under sommarpausen blir det bara simning i havet vid stugan.

18 medaljer totalt för ÅSK

Ellen Kaituri var inte den enda ÅSK:aren som tog plats på podiet under helgen.
16-åriga Santeri Herpola kammade hem segern på 50 meter fristil i klassen pojkar 14–16 år och satte samtidigt nytt tävlingsrekord på distansen.
Sammanlagt knep ÅSK-simmarna fyra guld, fem silver och nio brons. Det ger en niondeplats i föreningsstatistiken.
Bäst var Helsingfors simsällskap med 54 medaljer.