Förflytta dig till innehållet

Storsatsning på bangården i Åbo gick inte vidare

Så här har arkitekterna tänkt att bangården i Åbo ska utvecklas. Illustration: Haroma & Partners


Storsatsningen på bangården i Åbo avancerade inte när stadsstyrelsen behandlade ärendet på måndagen.
Det är Ilkka Paananen och Mikko Kodisoja, grundare och före detta ägare av spelföretaget Supercell, och förra ishockeyproffset Saku Koivu som tillsammans med VR Group vill bygga ett upplevelse- och evenemangscenter på bangården.
Stadsstyrelsen hade framför sig ett intentionsavtal som sträcker sig fram till 2021. Enligt det ska utkastet till delgeneralplan vara klart nästa år och stadsfullmäktige ska kunna ta ställning till ett planförslag 2020. Initiativtagarna ska bekosta kostnader som uppstår under planerings- och utvecklingsskedet.
Medan projektet utvecklas ska staden fatta beslut om möjliga investeringar i fastighetsbolaget bakom och om att köpa idrotts- och kulturtjänster.
Ärendet bordlades på Vänsterförbundets begäran, något som gjorde Ida Schauman, SFP:s styrelsemedlem besviken.
– Det är ett stort projekt och det finns många frågor, men det är de som nu skulle börja utredas. Jag hade velat att stadsstyrelsen gett en positiv signal till projektet i det här skedet.
Schauman säger att stadsstyrelsen av princip går med på bordläggningar om ett parti vill ha mera information, men att det i det här fallet inte kommer finnas mera information före stadsstyrelsen ger grönt ljus.
– Det var ett ideologiskt förslag på grund av att projektet lagts fram av privata aktörer, säger Schauman som trots allt tror att intentionsavtalet godkänns på nästa styrelsemöte.
Upplevelse- och evenemangscentret omfattar 150 000 kvadratmeter och uppskattas kosta 477 miljoner euro.
Under själva byggandet beräknas projektet leda till 2 600 arbetsår och när centret väl är klart kommer det att sysselsätta 790 personer.
Eftersom centret kommer att rymma en hockeyarena har staden föreslagit det som en andra spelplats under VM i ishockey 2022.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter