Förflytta dig till innehållet

Stor utryckning till Slottsgatan i Åbo – trähus som stod tomt har totalförstörts i brand under natten, orsaken oklar

Monica Forssell
En brandbil och ett nedbrunnet hus.
Det nedbrunna huset står i hörnet av Flemingsgatan och Slottsgatan ett stenkast från Viking Lines terminal. Huset stod tomt och det är oklart varför det började brinna.

Trähuset i hörnet av Slottsgatan och Flemingsgatan i hamnen i Åbo har förstörts i en brand under natten mellan onsdagen och torsdagen. Larmet gick strax efter midnatt.

Enligt jourhavande brandmästare Sebastian Holm fanns det risk för att branden skulle ha spridit sig till andra hus i kvarteret, bland annat ett annat trähus. Tvärs över gatan står också ett nybyggt höghus.

— Med lite annorlunda väderleksförhållanden är det möjligt att gnistor från branden hade fått branden att sprida sig till de andra husen, säger Holm till ÅU.

Brandslangar på en gata.Monica Forssell
Huset har totalförstörts i branden.

Trafiken på Slottsgatan stängdes av under natten men har nu på morgonen öppnats igen.

Det är oklart vad som orsakade branden. Huset stod tomt och enligt de uppgifter man nu har ska det inte ha funnits någon i huset när branden uppstod. Man utgår från att ingen har skadats i branden, uppger Holm men påpekar att området som brunnit är stort, cirka 300 kvadratmeter, och att huset har totalförstörts i branden. Alla utrymmena i det nedbrunna huset har ännu inte undersökts.

Polisen meddelade strax efter klockan 9 att man misstänker att branden var anlagd.

LÄS OCKSÅ

En evakuering av invånare i de närbelägna husen förbereddes under natten men behövde sedan inte förverkligas. Några personer erbjöds dock tillfällig inkvartering.

Som mest fanns det 31 släckningsenheter på plats vid brandplatsen.

Brandkåren kommer att övervaka brandplatsen åtminstone hela torsdagsförmiddagen.

Trähusen i det aktuella kvarteret på Slottsgatan är skyddade och ägaren har varit föremål för en rättsprocess för att ha låtit husen förfalla.

LÄS OCKSÅ

Uppdaterad kl. 9.40 med polisens misstanke om sabotage.

Dela artikeln

En kommentar: “Stor utryckning till Slottsgatan i Åbo – trähus som stod tomt har totalförstörts i brand under natten, orsaken oklar

  1. Stefan Crämer skrev

    ”Med lite annorlunda väderleksförhållanden är det möjligt att gnistor från branden hade fått branden att sprida sig till de andra husen, säger Holm till ÅU.”

    Var det inte det, vad ägaren hoppades?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter