Förflytta dig till innehållet

Stor osäkerhet om covid-19 – viktigast är det att öppna skolorna

Överallt läser man coronarelaterade nyheter i form av statistik, antaganden och åsikter. Det gäller att skapa sig en bild av läget på basis av information från olika källor. Ju mera…

Redan prenumerant?

Dela artikeln

3 kommentarer: “Stor osäkerhet om covid-19 – viktigast är det att öppna skolorna

 1. Janne Sundelin skrev

  Vi talar nu om drygt två veckor som är kvar innan sommarlovet börjar. Det är 12 skoldagar. Vitsorden måste vara klara i några kommuner innan datumet 14.5. kommer. Om man tänker på undervisningen, de sista två veckorna är sådana veckor då man gör utflykter, har olika evenemang,håller konserter i skolan osv. Lönar det verkligen sig att öppna skolorna för den här verksamhetens skull? Inlärningsresultaten blir inte ett dugg sämre om man inte gör så.

 2. Ted Bergman skrev

  Det finns nog många positiva saker att hitta med att skolan sköts på distans, de är ju inte stängda som ledaren påstår.
  Distansundervisningen har tvingat lärarna att börja använda digitala medel på helt annat sätt, och det är framtidens utveckling. Arbetslivet idag var redan före Coronatiderna väldigt digital och distansmötesbetonad, det har den varit redan i över 10år, och ökar ytterligare. Bra att även skolvärlden kommer med i denna utveckling. Kommunerna har haltat efter enormt mycket på denna punkt.
  En annan fördel som uppstått är att familjer nu har kunnat umgås med sina barn på ett helt annat sätt. Man skulle hoppas framtiden även kunde innehålla möjlighet för att periodvis ha distansundervisning, så att familjer vars föräldrar även jobbar distans kunde ha bästa möjligheterna för att kunna leva med detta. Världen kommer ju att förändras, snabbt resande av och an kan komma att bli att man har längre vistelser utomlands istället, och då borde även skolorna fortsätta hänga med på distans. Tekniken hindrar inte detta.
  Undervisningen kunde alltså ta modell av yrkeslivet, man har enbart face to face möten med tillhörande resande enbart då det ger uppenbar fördel jämfört med distansmöte. En blandning är alltså det mest fördelaktiga har företagsvärlden redan länge vetat. Varför inte i skolvärlden nu ta lärdom.

 3. Mats Björklund skrev

  Simola kunde försöka hitta positiva effekter med att stänga skolorna före han uttalar sig, det är inte svårt. En positiv effekt är att spridningen av COVID-19 bromsas. En annan positiv effekt är att eleverna nu lär sig arbetsmetoder som i stor utsträckning används i arbetslivet. Dessutom är det en kraschkurs i att ta ansvar. Det är lärdomar för livet. Eftersom osäkerheten kring COVID-19 är stort är det bättre att ta det säkra före det osäkra. Efter flera veckors distansarbete ger inte läsårets sista veckor som närundervisning så mycket mervärde, stora folksamlingar ska ju ändå undvikas, så håll skolorna stängda fram till sommarlovet och så kollar vi läget på hösten.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter