Förflytta dig till innehållet

Stor oenighet inom välfärdsområdet om klientavgifter – de som ville att fler ska få hälsocentralvård avgiftsfritt förlorade

Carina Holm
människor i stort auditorium fotade bakifrån
De politiker som ville att fler grupper ska slippa betala för vård på hälsocentral efter årsskiftet förlorade i välfärdsområdesfullmäktige i Egentliga Finland.

Välfärdsområdesfullmäktige i Egentliga Finland fortsatte där politikerna slutade på senaste fullmäktigemöte: med att diskutera och debattera klientavgifterna i det nya välfärdsområdet.

VF:s Maarit Koivisto föreslog att välfärdsområdet i Egentliga Finland slopar klientavgifterna för den som besöker en läkare vid en hläsovårdscentral helt och hållet.

Hon hänvisade till exempel till att man har haft avgiftsfria hälsocentralbesök i Helsingfors redan i tio år.

Hon fick understöd av bland annat Jukka Kärkkäinen från samma parti.

– Att ingen skulle behöva betala för hälsocentralbesök skulle minska skillnaderna mellan människor i välfärdsområdet. Klientavgifterna skulle dessutom medföra så mycket byråkrati att de ekonomiskt inte har någon betydelse.

Mothugg av SFP

SFP:s Åsa Gustafsson höll inte med, utan betonade i stället en ansvarsfull ekonomisk politik.

– Att befria en stor del av befolkningen från klientavgifter för primärhälsovård skulle innebära betydande ekonomiska utmaningar för välfärdsområdet och sämre service och det vill SFP inte att ska ske.

Hon tyckte att det var bra att styrelsen hade nått enighet om att de som har försvarat vårt fosterland i Finlands krig och de, som har en liten inkomst, som hon sade, ska slippa betala klientavgifter till vårdcentralen.

– Men det är helt omöjligt att erbjuda gratis primärhälsovård för alla, även om vi skulle vilja det.

Gustafsson lyfte också fram hur viktig Studenternas hälsovårdsstiftelse är, och att dess verksamhet inte får köras i sank genom att välfärdsområdet skulle bevilja fler studerande avgiftsfri hälsovård.

VF inte överens med SFP

Hon fick mothugg av VF:s Li Andersson, som påminde om att studerande på andra stadiet inte alls omfattas av Studenternas hälsovårdsstiftelses tjänster.

– Åbo stad, som har flest studerande och flest långtidsarbetslösa i välfärdsområdet, har haft råd att de här grupperna inte betalar för primärvårdsbesök vid hälsocentralerna i dag.

Andersson sade också att Åbo stad har budgeterat för att långtidsarbetslösa och studerande på andra stadiet inte ska betala för att få vård vid hälsocentralen.

– Nu håller vi på att försämra situationen för de här människorna, sade Li Andersson.

Finansministern talade för politisk realism

Annika Saarikko, finansminister och Centerns representant i välfärdsfullmäktige, sade att det naturligtvis skulle vara roligt att kunna erbjuda allt möjligt till alla, men att det nu krävs politisk och samhällelig realism.

– Det är lätt att säga vad som borde vara gratis, men jag hoppas på samma passion när det gäller hur vi ska få ekonomin inom välfärdsområdet att gå ihop. Vi måste välja politisk realism.

Li Andersson replikerade att Åbo stad redan har haft det här förfarande med avgiftsfrihet för långtidsarbetslösa och studerande på andra stadiet.

– Åbo har fixat det, så visst handlar avgiftsfriheten om politisk realism.

Flera omröstningar

SDP med stöd av De gröna ville att arbetslösa och studerande på andra stadiet skulle befrias från hälsocentralavgifterna.

Förslagen att slopa avgifterna för alla ställdes vid omröstningen mot att slopa avgifterna för långtidsarbetslösa och studerande på andra stadiet. Här föll rösterna 12 för att slopa avgifter helt, 42 för att slopa för också de här två grupperna och 25 blanka.

Sedan ställdes förslaget att slopa för de här två grupperna mot styrelsens ursprungliga förslag om att bara krigsveteraner och de som har den minsta garantipensionen samt de som får utomststöd slipper avgifter.

Rösterna föll 46–33 för det ursprungliga förslaget från styrelsen.

Anhörigvårdare blev delvis befriade från avgifterna

Det rådde större enighet i salen om Sannfinländarnas Lauri Heikkiläs förslag om att slopa klientavgifterna för anhörigvårdare under deras lagstadgade lediga dagar. Det förslaget godkändes enhälligt.

Texten preciserad 25.11 kl. 14.38 med att VF ville slopa klientavgifterna för den som besöker läkare vid en vårdcentral, och inte alla klientavgifter, som det felaktigt stod tidigare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter