Förflytta dig till innehållet

Stor matfest i Houtskär i helgen

Matglädje. Festivalen ordnas för tredje året. Arkivbild.

På lördag drar det ihop sig till det stora evenemanget Matglädje i Houtskär. Evenemanget har ordnats vartannat år och i år ordnas det för tredje gången.

Programmet börjar redan klockan 11 på förmiddagen med traktorkavalkad. I år är temat potatis så det finns potatiströskor i alla storlekar och åldrar till påseende. Charkuterist Pontus Berglund berättar hur man tillreder lufttorkat kött.

Det stora dragplåstret för i år är den svenska kändiskocken Nils Molinder som bland annat deltagit i det svenska tv-programmet ”Kockarnas kamp” och fått en michelinstjärna för sin fiskrestaurang i Stockholm. Han kommer att berätta lite om sig själv och om utvecklingen av fiskbeståndet i Östersjön.

Nils-Gustav Höglund, före detta verksamhetsledare för finska kocklandslaget, berättar om hur det är att tävla i matlagning. Med sig har han kocken Kari Julin från landslaget.
Therese Skagen, en av arrangörerna, avslöjar att det blir en kocklandskamp mellan Molinder och Julin.

För den som gillar öl håller Johan Hellström ölprovning under dagen.
– Det är non-stop så man behöver inte passa en viss tid. Det finns tio ölsorter att välja mellan och man väljer ut de sorter man vill prova och så berättar Hellström om dem för en personligen, berättar Skagen.

Anita Storm, från Marthaförbundet, berättar om läckerheten man kan tillreda av så kallad skräpfisk som braxen och id. Besökarna får också smaka på sälkött under eftermiddagen.

Förutom matrelaterat program blir det cirkusuppvisning och cirkusskola för barn. Man kan också prova på att jaga i en jaktsimulator. I samband med evenemanget Matglädje ordnar Pargas företagare företagsmässa.

Klockan 18 är det konsert med rockabillybandet Maryann and The Tri Tones och klockan 21 blir det skärgårdsdans med Susanne Sonntags orkester.
På kvällen öppnar också öltältet, där Molinder kommer att tillreda mat för besökarna.

Se hela programmet här.

Det ordnas busstransport från Åbo och Pargas till Houtskär. Bussen startar klockan 7.40 på morgonen från Åbo Salutorg vid Ortodoxa kyrkan. Bussen avgår klockan 8.15 från Pargas busstation. Det går två bussar tillbaka till Åbo, en på kvällen och en på natten, ifall det finns tillräckligt många passagerare. Man bör förhandsboka en plats på bussen till Partour på numret 044 0524911.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter