Förflytta dig till innehållet

Stor makt kräver stort ansvar, också i Pargas

Det är med bestörtning jag läser att Nötöbon Hans Lindbloms danaarv gått till centralparken i Pargas centrum.
Inte för att jag skulle missunna Pargasborna en lekpark i centralparken, jag är en hård förespråkare för att vi måste lära oss se bortom de gamla kommungränserna, men det här är enligt mig ett ytterst beklagligt beslut som återigen vittnar om stor brist på spelöga.
Från tjänstemannahåll verkar man helt sakna förståelse för reaktionerna ute i skärgården och hänvisar till att vi i dagsläget är en och samma kommun.
Jodå, så långt tror jag alla håller med men det finns ändå väsentliga skillnader mellan Pargas centrum och öar som Nötö eller tidigare diskuterade Houtskär. Av naturliga orsaker kommer man alltid att prioritera Pargas centrum när budgeten görs upp, inget fel med det då den stora majoriteten bor där, men ju längre bort från Pargas centrum vi kommer, desto mindre medel.
När man normalt ingenting får kan små summor gör stor skillnad. Det är viktigt att i fortsättningen hålla också de mest avlägsna platser i vår kommun i minnet när möjligheter till oväntade pengar i stil med danaarv kommer emot.
Det är en imagefråga för oss som skärgårdskommun, om inte vi själva i Pargas kan visa hur man jobbar för en levande skärgård, hur kan vi kräva det av andra?
För att låna Jan- Erik Karlssons exempel så betyder en sandlåda, en gunga eller ens ett litet bidrag till del lokala hembygdsföreningen en betydligt större vitamininjektion på Nötö än vad en klätterställning gör i centralparken, en klätterställning som redan fanns inplanerad och som skulle ha kommit förr eller senare.
Av respekt för de avlidna kunde man i fortsättningen hålla deras hembygd i åtanke och om än inte sätta hela summan på hembygden så i alla fall fundera om man tillsammans med lokala krafter kunde få till en liten guldkant ute i periferin.
Diskussionen har i alla fall fört med sig någonting bra och förändringarnas vindar blåser. Förhoppningsvis har staden nu lärt sig av sina misstag och värvat både spelöga och ödmjukhet när man nästa gång skall fundera kring danaarv.
Erica Helin
Skärgårdens Socialdemokrater
 

Dela artikeln

En kommentar: “Stor makt kräver stort ansvar, också i Pargas

  1. Göran Ek skrev

    Det som irriterar många är att Pargas-Pargas har planer på att fixa t.ex centralparken och Bläsnäs strand istället för skolor i HELA regionen eftersom nästan alla skolor är mögelskadade. Det om någonting är viktigare än en liten park eller strand. Nya skolor skulle betyda att barnfamiljer flyttar till orten och inte bort från orten.
    Man kan tydligen inte ens bestämma hur stor en gymnasiksal som inte bara är till för lekar och ringdans skall vara. Om Sarlinska skolans gymnasiksal har varit tillräckligt stor för olika ändamål så skall den nya (om en ny gynmasiksal byggs)inte vara mindre utan minst lika stor eller större och med bättre akustik, högtalare, scen och kanske även en skaplig bioduk.
    Om danaarv skall gå till allmännyttiga ändamål så vad är då inte då friska nya skolor, gymnasiksal eller en riktig simhall då om inte allmännyttiga byggnader? Men en riktig simhall kan man nog glömma när en mindre ”terapibassäng eller plaskdamm” är mer passande benämning på det som har föreslagits tidigare.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter