Förflytta dig till innehållet

Stor konsert i Karis – sen lämnar Wilma Grönqvist luciabubblan

Agneta Sjöblom
Wilma Grönqvist vid Karis kyrka.
Det fullspäckade luciaprogrammet har inte varit något problem för Wilma Grömqvist eftersom det har varit så otroligt roligt.

Efter kröningsceremonin i Helsingfors domkyrka den 13 december har luciaturnén hunnit med närmare 100 besök på sjukhus, olika boenden och diverse evenemang.

Vissa dagar har Wilma Grönqvist lussat upp till 13 gånger.

– Jag var inställd på att det skulle bli mycket och tog ledigt från skolan för att helt kunna fokusera på luciauppdraget. Så det späckade programmet har inte varit något problem också eftersom det varit så otroligt roligt. Kanske är det på grund av att jag varit så full av endorfiner hela tiden som jag lyckats hålla mig frisk, fastän många runt omkring varit förkylda, säger hon med ett skratt.

Mormor var Finlands lucia 1958

Lussandet ligger i blodet. Mormor Barbro , som gick bort för några år sedan, var Finlands lucia år 1958.

– Vi hann inte prata så mycket om hennes luciatid, men jag vet att hon var stolt över den och hon har varit en förebild för mig med sitt sätt att alltid bry sig om andra.

Vad kommer du att minnas bäst från din egen tid som lucia?

– Det går inte att plocka ut något specifikt utan det är nog helheten. Kröningen var en unik upplevelse och till det jag kommer att sakna mest hör mötena med alla människor. Lucia är ett otroligt fint koncept!

Tillbaka till verkligheten

Efter trettondagshelgen väntar vardagen och återgången till sjukskötarstudierna vid Arcada i Helsingfors.

– Jag har levt i en härlig luciabubbla så det kommer säkert att kännas lite konstigt och jag kommer antagligen att vara lite trött, men det ska nog gå bra.

Innan det blir det storkonsert i S:ta Katarina kyrka torsdagen den 5 januari klockan 18.

Wilma Grönqvist och luciakören uppträder, ledd av Jannike Sandström , med hela sin repertoar. Även Manskören Raseborg medverkar.

Luciavagnen från Axxell byts till häst och kärra

Luciavagnen som Axxellstuderande i Karis tillverkade för kortegen i Helsingfors får toppbetyg av Wilma men till Karis kyrka anländer hon med häst och kärra.

FBK-juniorer från Karis och Svartå lyser upp hennes väg med facklor.

Som arrangör för konserten står Karis-Pojo svenska församling.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter