Förflytta dig till innehållet

Stoppa minskningen av arter — de behövs för balansen i naturen

Under det gångna året har klimatförändringen och minskningen av biodiversiteten varit på tapeten mer än någonsin, men förhoppningarna inför FN:s klimatmöte i Polen var ändå låga.
Forskare enas om att snabba framsteg behövs för att förhindra ytterligare försämring av jordens ekosystem.
Enligt en rapport från WWF har Living Planet Index, som mäter storleksförändringar i globala populationer av ryggradsdjur, minskat med 60 procent sedan 1970, ett bevis på människans negativa effekt på artmångfalden.
Samtidigt har den nya presidenten i Brasilien utnämnt en utrikesminister som kallar klimatförändringen för en myt.
Detta är oroande då långt över hälften av Amazonas regnskog finns innanför Brasiliens gränser, där man nu planerar att omvandla stora landarealer till jordbruk och produktion av palmolja.
Detta skulle få stora konsekvenser för arternas mångfald då ett av jordens artrikaste ekosystem förstörs.
Förutom på global skala berör hotet även oss i Finland.
Fastän våra egna utsläpp vore små så påverkar en stor del av konsumtionen områden utanför Finlands gränser.
Kontroll av underleverantörer, vars produkter har konsekvenser någon annanstans, är därför viktigt.
De rika västländerna bär ansvaret för att finansiera en hållbar utveckling, och då hjälper det inte att flytta på miljöförstörande produktion. I resursfattiga områden uppstår en ökad mängd konflikter och därmed globala problem som enorma flyktingströmmar till mer välbärgade länder.
Därför kan problemen inte längre sopas under mattan i hopp om att kommande regeringar löser dem.
Så varför ska vi bry oss om att artmångfalden i världen minskar? Vad spelar det för roll om en art försvinner, det påverkar ju inte människan, eller?
De funktioner som arterna har upprätthåller balansen i naturen och gör att världen ser ut som den gör. Om en viktig art försvinner kan hela systemet förändras, och människan lider då av förlusten av tjänster som naturen ger oss, t.ex. produktion av syre eller mat.
Som det redan märkts är småskaliga förändringar inte tillräckliga. Enhetliga bindande lagar oberoende av land, samt snabba och heltäckande lösningar behövs för att stoppa och åtgärda de negativa förändringarna i miljön.
Pernilla Pulkkanen
Jonas Martin
Studerande vid Åbo Akademi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter