Förflytta dig till innehållet

Stöder SFP Jussis ungdomsgarden?

Jag fick kalla kårar när jag läste riksdagskandidat Ida Schaumans (SFP) text i ÅU den 24 mars. Hon stödde ivrigt tanken på militärutbildning för de unga för den händelse, att något sker.
Den ende, som i offentligheten högljutt har försvarat militärutbildning av unga, är försvarsministern Jussi Niinistö (De blå). SFP gör nu gemensam sak med Niinistös parti.
Jussi Niinistö försvarade så utan förbehåll de ungas vapenutbildning, att man kunde tala om ”Jussis ungdomsgarde”.
Försvarsorganisationen MPK står för utbildningen. ”I speciella fall” krävs föräldrarnas samtycke då det gäller omyndiga. Ungdomarna bär arméns terrängdräkt, vapnen är eko (från EkoArms Oy) och på MPK:s sidor för ungdomar bär deltagarna försvarsmaktens emblem på sina huvudbonader. För vuxna arrangerar MPK militärutbildning med vapen.
Schauman, som är ordförande för SFP:s Åboavdelning, eftersträvar Stefan Wallins röster i valet 2019 och att ta sig upp i partitoppen, bedyrar att MPK inte lär finländarna att strida utan bara utbildar dem att försvara landet för den händelse att det värsta skulle hända.
I Förenta staterna – och annorstädes också – finns det hundratals dylika privata soldatgrupper, som står utanför landets armé. De deltar som legosoldater i krig på olika håll i världen utan att vara bundna av överenskomna spelregler. Officiellt är de inte militära organisationer. De fungerar under namn av säkerhetstjänster och avlönas av staten. Spåren förskräcker.
Finland har en god, välorganiserad, parlamentariskt övervakad armé, som ansvarar för landets säkerhet. Detta är ett kännetecken på ett gott, demokratiskt samhälle och armén förtjänar stöd av oss alla. I en demokrati behövs inte Jussis ungdomsgarden med sina barnsoldater.
Stöder SFP kandidat Schaumans tänkesätt? Stöder också SFP dessa odemokratiska Jussis ungdomsgarden?
Esko Salmela
Dalsbruk

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter