Förflytta dig till innehållet

Stjärnspäckat i Paavo Nurmi Games i kväll – det här ska du ha koll på

Pressbild/Paavo Nurmi Games
I tävlingarna deltar cirka 70 namnstarka idrottare varav 30 är olympiska och världsmästerskapsmedaljörer.

Hur fort lyckas den finska sprintern Samuli Samuelsson springa på 100 meter ikväll?

Kanske den regerande släggvärldsmästaren Brooke Andersen från USA kastar nytt personligt rekord. För att lyckas med det måste hon slå till med 80,18 meter eller längre.

Eller kanske den olympiska stavhopparen KC Lightfoot (USA) tar hem segern i herrarnas stavhopp? Spänningen trappas upp inför kvällens tävlingar på Paavo Nurmi stadion.

Paavo Nurmi Games har sålt mer biljetter än någonsin förut och det blir friidrott för hela slanten i kväll. I tävlingarna deltar cirka 70 namnstarka idrottare varav 30 är olympiska och världsmästerskapsmedaljörer.

– Paavo Nurmi-spelen har aldrig haft så här slagkraftigt upplägg, skriver Jari Salonen , verkställande direktör för PN Turku Oy som arrangerar tävlingarna.

Lucas Ekblad
KC Lightfoot ska hoppa 6.10 m ikväll, säger han själv.

Tävlingarna är en del av Internationella friidrottsförbundets (WA) kontinentalserie. I Åbo har det samlats idrottare från alla kontinenter och i dag ser vi 43 länder närvara på Paavo Nurmi-stadion i Åbo. Dagens tävlingar sänds i tv i över 150 länder och kan streamas i ungefär 214.

För några dagar sedan anlände de första idrottarna till soliga Åbo. ÅU talade med släggvärldsmästaren Brooke Andersen.

– Jag har hunnit träna några gånger här i Åbo redan, säger Andersen.

Idrottarna bor på hotellet Radisson Blu i Åbo. Andersen har lämnat hotellet ett par gånger för att röra sig runt i Åbo.

– Min kompis och jag besökte en matbutik, efter att ha vandrat längs med Aura å, och vi köpte lakrits. Det smakade inte gott, skrattar Andersen

Lucas Ekblad
Under gårdagen ordnades ett presstillfälle där cirka 10 idrottare var närvarande och berättade om förväntningarna.

För de flesta idrottare är klimatet i Åbo ypperligt då de redan på hemmaplan har tränat i liknande förhållanden. Enligt amerikanen Andersen är klimatet i Åbo till och med till fördel för idrottarna.

– Själv är jag van med mycket hetare klimat så det känns som jag har haft mera energi här i Åbo då jag tränat, säger hon.

Förväntningarna på dagens tävlingar är höga. För de finländska friidrottarna kan en dålig prestation kosta dem biljetten till världsmästerskapet i Budapest i slutet av augusti. Det gäller att göra väl ifrån sig ikväll.

– Jag hoppas det går bättre för mig än vad det gick senast i Paris, säger den finska löparen Topi Rantanen.

Lucas Ekblad
Släggkastaren Brooke Andersen är här för att jaga medalj i kvällens tävlingar.

Stavhopparen KC Lightfoot (USA), som tycks hoppa över 6 meter i varje tävling, har också höga förväntningar på sig själv.

– Mitt egna mål i dagens tävlingar är 6,10 meter, säger Lightfoot.

De namnstarka Åboborna i årets tävlingar är bland andra stavhopparen Wilma Murto , släggkastaren Silja Kosonen och höjdhopparen Heta Tuuri . Tävlingarna kör igång klockan 16.30.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter