Förflytta dig till innehållet

Stiglöpning, friidrott och snabba båtar — här är sommarens sporthändelser i Åbo och Åboland!

Den internationella spjuteliten tävlar i Åbo under Paavo Nurmi Games. @PNG/Mika Kanerva


Den åboländska sommaren bjuder på såväl toppidrott som motionsevenemang. Här är ett plock ur evenemangskalendern.

Friidrott

11.6 Paavo Nurmi Games
Paavo Nurmi Games (PNG) är utan tvivel sommarens största sporthändelse i Åbo.
Startfältet verkar dessutom bara bli bättre för varje år. I år har man lockat till sig toppnamn på herrsidan i spjut, diskus, 100 meter och slägga.
Håll utkik för bland andra Karisbördige spjutkastaren Oliver Helander och svenske diskuskastaren Daniel Ståhl, som kastar på mammas gata. Ståhls mor är nämligen född och uppvuxen i Åbo. I både spjut och diskus kan segraren få en egen ö som vinstbonus, om segerkastet är längre än någon tidigare kastat i Finland.
Banrekordet är också i fara på herrarnas 100 meter där evighetsmaskinen Justin Gatlin är med. 37-årige Gatlin är regerande världsmästare på distansen.

Paavo Nurmi Marathon 2018. Foto: Jan-Ole Edberg

Motionslopp

Är du mer intresserad av att idrotta själv än att se andra sporta? Det finns en uppsjö av motionslopp att välja mellan i Åbo och Åboland.
15.6 Lövö broloppet
Ett årligt återkommande halvmaraton från Dalsbruk till Kasnäs.
6.7 Möviken runt
Ett elvakilometerslopp i Nagu på grus- och landsväg. Det finns också en barnklass, Minimöviken, som springer en sträcka på 3,6 kilometer.
17.8 Paavo Nurmi Marathon
Åbos stora motions- och tävlingslopp bjuder på löpning längs Aura å och på Runsala. Sträckorna är 10, 21,097 och 42,195 kilometer.

Vackra vyer på Saaristo trail 2018. Pressfoto.


31.8 Saaristo trail
Den som är ute efter något mer utmanande än ett stadslopp kan testa stiglöpningsloppet Saaristo trail i Pargas. Starten går vid skidstadion och rutten bjuder på riktigt vackra vyer från Finby klint. Loppet ordnades för första gången i fjol och lockade då cirka 250 deltagare.

Fotbollsmatcher

8.6 Under Pargasdagarna bjuds publiken på dubbel Piffenunderhållning. Först spelar damerna mot IFK Mariehamn (avspark 13.15), sedan spelar herrarna mot Åbo IFK (avspark 17.00). Fjolårets herrmatch mot Boda under Pargasdagarna lockade över 200 åskådare. Storpublik är säkerligen att vänta också i år.
13.7 Dubbla TPS-hemmamatcher. Lördagen inleds klockan 15 med damernas match mot Åland United, där flera Pargaslirare spelar. Klockan 17 spelar sedan herrarna mot AC Oulu. Sommarens viktigaste match för bägge inblandade, som tillsammans med FC Haka kämpar om första platsen i division ett och direkt avancemang till ligan.

Målfarlig som få.  Inters Filip Valencic är en viktig kugge i det Interbygge som kämpar om medaljer. Foto: Mats Lundberg


21.7 FC Inter drabbar samman med guldkandidaten FC Honka. Matchen på Veritas stadion är på förhand sommarens viktigaste för Inter. Medaljdrömmarna lever på att anfallstrion Ojala–Furuholm–Valencic fortsätter leverera.
27.7 Det enda skärgårdsderbyt i sommar spelas i herrarnas division fyra, då Boda tar sig an SC Wolves från Pargas. Matchen spelas i Björkboda.

Övrig sport

8.6 ÅU-cupen
ÅU-cupen i fotboll gör comeback efter en paus på 10 år. Det är fråga om en knatte- och juniorturnering som spelas på Pajbackaplanerna och Björkhagen i Pargas.
8.6 Roller derby-FM i Åbo
Den 8 juni avgörs de finska mästerskapen i sporten Roller derby i Kuppishallen i Åbo. Roller derby är en kontaktsport på rullskridskor. Åbolaget Dirty river roller derby arrangerar tävlingen och är också med i tävlingen.

Saaristo Poker Run 2018.


28–30.6 Saaristo Poker run
Saaristo Poker Run för samman snabba motorbåtar och vattenskotrar för en ruttkörning i Åbolands skärgård, med start vid Pargas gästhamn. Deltagarna samlar spelkort längs med rutten och de som har den bästa handen vinner tävlingen. Man kan också få pris för bästa outfit. Ifjol deltog ungefär 40 ekipage.
13.7 Minibolls-VM i Pargas
För första gången kommer minibolls-VM till Pargas. Turneringen började som en kul grej i Jakobstad år 2008 och har som mest lockat över 300 deltagare. Turneringen är i princip ett riktigt fotbolls-VM i miniatyrformat – planen, bollen och målen är mindre än i en riktig match. Lagen deltar som representanter för ett landslag, med autentiska matchställ. 32 lag ryms med.
18–20.7 Airisto Classic Regatta
Airisto Classic Regatta som arrangeras i mitten av juli lockar stora segelbåtar till Åbo Båtvarvs gästhamn. Båtarna tävlar på Erstans skärgårdsbanor i tre dagar. Regattan är en del av kappseglingen Baltic Classic Masters och publiken kan följa det öppna programmet.
Man kan tävla i tre klasser, varav en är en så kallad klassisk klass för båtar byggda före 1970.

Gräsplanscupen är en av de största sporthändelserna på Kimitoön. Foto: Emma Strömberg


3–4.8 Gräsplanscupen i Kimito
Kimito sportförenings stora fotbollsturnering i Amosparken arrangeras i år för 27:e gången. I fjol deltog ett 60-tal lag från när och fjärran.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter