Förflytta dig till innehållet

Stickning, modeshow och välmående på programmet på Åbomässan "Kvinnor som kan" – namnbyte kan vara aktuellt, säger mässchef

En kvinna får manikyrbehandling

Mässan fokuserar numera på välmående, som en manikyrbehandling. Foto: Åbo mässcentrum


Nu pågår mässan ”Kvinnor som kan 2019” (Osaava Nainen på finska) i Åbo mässcentrum. På programmet står bland annat workshoppar där man kan göra naturkosmetik, julpynt, mässockor och blomknippen. Det finns också en ”handarbetslounge” på mässan. Mässans huvudteman är kvinnors välmående och idéer för fritidssysselsättning.
Var blev innehållet som skulle göra skäl för epitetet ”kunniga” i mässans namn?
ÅU ringde upp mässans projektdirektör Krista Ahonen för att få svar på bakgrunden till namnet.
Hur har mässan fått namnet ”Kvinnor som kan”?
– Mässan har hetat så sedan starten på 90-talet. Det var Anne Haahti på Promonova Oy som grundade mässan och gav den detta namn. Namnet har behållits när Åbo mässcentrum tog över arrangerandet av mässan för 7-8 år sedan.
Mässans fokus ligger på välmående och fritid. Var kommer ”kunniga” in här?
– Det är en bra fråga. Mässans innehåll har ändrats med åren. I början låg fokus på arbetslivet. Så du har rätt att ”kunniga kvinnor” inte riktigt beskriver mässans innehåll i dag. Men många småföretag inom hantverk och formgivning deltar i mässan, och de kan ses representera kunniga kvinnor.
Om namnet inte längre speglar innehållet, finns det skäl att överväga namnbyte?
– Jo det gör det och vi har övervägt ett namnbyte länge. Det kan hända att namnet uppdateras inom den närmaste tiden, men tillsvidare har vi kört på det gamla bekanta namnet som är väldigt känt.
Varför har fokuset för mässan förändrats med åren?
– Det handlar främst om att företagskulturen har förändrats. I början skickade företagen busslass med kvinnliga arbetstagare till mässan för utbildningar och seminarier, men i dag ordnar företagen själva utbildningar och dagar för välmående lokalt.
Varför är fokus nu på välmående och fritid?
– Det är saker som är trendiga och intresserar kvinnor just nu.
Kan denna mässa intressera också män?
– Såklart! När jag nu tittar mig omkring på mässan ser jag flera män här.
Mässan pågår till och med söndag. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter