Förflytta dig till innehållet

Stenbrottet i Galtarby – Är Dalsbruk värd en miljökonsekvensbedömning?

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Miljö. NTM-centralen behandlar för tillfället Destias planer om ett stenbrott i Galtarby ska underkastas en miljökonsekvensbedömning (MKB) eller inte. Länge har det varit så att sådana här mindre projekt inte har behövt en MKB. Inte ens när projektet förorsakar betydande konsekvenser för befolkningen samt levnadsförhållanden och trivsel lite längre bort.

Destia vill att de 75 ton tunga transportbilarna ska köra genom Dalsbruk.

År 2021 ändrades lagen (om förfarandet vid miljökonsekvensbedömning) så att den kan tillämpas också i ett enskilt fall om det kan antas medföra betydande miljökonsekvenser, som är angivna i lagens bilaga 2. Där står att: ”Miljöns känslighet i de geografiska områden som antas bli påverkade av projektet måste beaktas, i synnerhet vad beträffar … tätbefolkade områden, samt historiskt, kulturellt eller arkeologiskt betydelsefulla landskap och platser.”

Jag hoppas att både bygg- och miljötillsynsnämnden och kommunstyrelsen ger en tydlig signal till NTM-centralen att MKB är på sin plats här.

Satu Zwerver
Ordförande
De gröna i Kimitoön

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter