Förflytta dig till innehållet

Stefan Wallin: Nato-folkomröstning "läcker måltavla för hybridmanipulation"

Riksdagsledamot Stefan Wallin (SFP) från Åbo. ÅU-foto


Stefan Wallin, SFP-riksdagsledamot i Åbo, anser att en folkomröstning om medlemskap i den militära alliansen Nato vore en riskabel operation.
Han varnar för möjliga ”opinionsmanipulerande hybridaktiviteter, datahackande och annan desinformationsverksamhet som syftar till att påverka politiska processer eller val i länder”.
Debatten och besluten om stora säkerhetspolitiska vägval skall aldrig få påverkas av någon annan än vi själva, menar Wallin.
– Därför framstår i dag exempelvis en folkomröstning om ett Nato-medlemskap som en riskabel operation, som skulle bli en läcker måltavla för de som anser sig ha motiv till och kapacitet för hybridmanipulation. En folkomröstning om Nato vore som att duka upp en delikatessbricka i björnens ide.
Wallin konstaterar att Finland sedan 1994 är partnerskapsland med Nato, men att det inte de säkerhetsgarantier som bara medlemskap ger.
– Debatten om medlemskap skall föras med fakta framom fiktion, med substans framom känslor, sade Wallin på lördagen när han festtalade på Södra Finlands Krigsveterandistrikts 50-årsfest i Vanda.
Han kommenterar också ett färskt uttalande av Rysslands nya ambassadör i Finland.
– Det känns som en östlig bris från det förgångna då Rysslands nya ambassadör varnar för ”motåtgärder” ifall Finland går med i Nato. Visserligen ligger det inte så mycket nytt i själva budskapet. Ryssland har protesterat varje gång då Nato utvidgats. Ändå är det klart att kommentaren är avsedd att påverka opinionsbildningen i Finland. Vi skall så att säga förstå att hålla oss på mattan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *