Förflytta dig till innehållet

Statymeny

Åbo Underrättelsers logo

Historia. Enligt uppgifter är det inte aktuellt att avlägsna andra statyer och byster än den av Vladimir Iljitš Lenin som tronar nedanför Åbo konstmuseum.

Det här eftersom den står för ”ett odemokratiskt och tragiskt skede i historien” (jag citerar ur Emma Strömbergs kolumn, ÅU 3.5.2022, där hon i sin tur återger argument ur ett pressmeddelande), vilket kan tolkas som att övriga statyer och byster alls inte gör det.

Så alltså i ett Åbo som suktar efter ett historiskt museum – tänker jag medan jag spatserar utmed åstranden till mitt dagliga don. På vägen stöter jag på minnesmärket över det möte som Rysslands tsar Alexander I och Sveriges kronprins Karl Johan höll i Åbo för 210 sedan.

Från de två ”herrarna” är det inte lång väg till Biblioteksgården, där en plakett på den gula byggnaden hänvisar till samma incident i världshistorien. Viker man in till huvudbiblioteket kan man ju googla om Alexander I eller med samma uppsåt bläddra i böcker. I synnerhet den äldre Alexander I vurmade för sträng censur och hårda ledband, antingen det var fråga om press, undervisning och vetenskap (kanske någon tycker att det låter bekant med tanke på Alexanders den förstes land och ledare av idag).

Sagda möte ledde till en pakt mellan tsaren och kronprinsen, en enad front mot Napoleon. Men också till att Karl Johan kunde gå vidare ifråga om sina politiska drömmar. Som belöning fick han nämligen ”broderfolket” Norge som bakgård och fjäder i hatten.

Ja, det är väl svårt att vara statyägare i dessa tider. Bäst att upprätta en Excel där man minutiöst bokför plus och minus. Det här ändå skämtsamt sagt, för merparten av minnesmärken i Åbo är knappast så eldfängda eller provocerande som Leninbysten vid foten av konstmuseet.

Men att Alexander I får hålla ett vakande öga över dem som inträder på bibbagården är i ljuset av det vi vet om honom är minst sagt ironiskt. Bibliotek står nämligen för sådana viktiga frihets- och bildningsvärden som Alexander den store tsaren tydligen inte ville veta av i så kallad mogen ålder.

Gunnar Högnäs
Åbo

Dela artikeln

En kommentar: “Statymeny

 1. Paul Lindberg skrev

  Enligt min historielärare, fil.dr. Börje Colliander, var själva avtalet det väsentliga i
  mötet i Åbo, inte vederbörande herrar. I nämnda avtal, en nonaggressionspakt,
  förband sig prins Karl Johan att inte förena sig med Napoleon och anfalla Ryssland
  i ryggen som hämnd och revansch för att ha förlorat Finland till Ryssland år 1809.
  Pakten hade alltså stor betydelse med tanke på Finlands framtid som storfursten-
  döme, en del av det ryska riket.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter