Förflytta dig till innehållet

Starkare fokus på rättvis omställning – ”Kanske klimatmötet överraskar positivt innan det avslutas”

man med skägg och glasögon, bär kavaj och skjorta

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vi går mot en global uppvärmning på flera grader Celsius. Ur det perspektivet borde en rättvis omställning stå i centrum av beslutsfattandet på alla nivåer.

Istället är vi från regeringspolitik i Finland till värdlandets synpunkter på FN-klimatmötet i Dubai tillbaka i tankesättet att teknologin nog löser allting med tiden.

Så har människan tänkt i årtionden, med destruktiva resultat. Ingen kan längre skylla på att vi saknar metoder och kunskap för att lösa den ödesdigra krisen längre. Det är faktiskt fast i politisk vilja. Ju senare den infinner sig, desto svårare och dyrare blir omställningen.

Klimatkrisen kräver lösningar på alla nivåer. För det första kan de flesta av oss fatta mer hållbara val i vardagen, men problemet kan inte lösas på individnivå. Det krävs systemkorrigeringar.

På kommunal nivå görs mycket gott på denna punkt i Finland, men variationen är stor. I klimatårsberättelsen står att läsa att potentialen är stor i kommunernas klimatarbete. Därför är det beklagligt att regeringen väljer att ta steg bakåt och slopa kravet på kommunerna att hålla sig med uppdaterade klimatplaner.

Den enda motiveringen som jag har hört är att tvång inte är ett bra verktyg. Men hur kan en uppdaterad klimatplan vara ett orimligt krav på 2020-talet?

På nationell nivå säger kritiska röster att Finland inte borde ha högre ambitioner än sina jämförelseländer. Tanken är att det står oss dyrt och inte spelar någon roll för de globala utsläppen.

För det första kan invändas att det är billigare att ställa om än att anpassa sig i efterhand. För det andra har vår gröna omställning hittills gynnat oss, till exempel förra vintern då länder som var mer beroende av olja och gas fick betydligt högre inflation.

För det tredje står länder med liten andel (under två procent) av de globala utsläppen sammantaget för nästan hälften av världens utsläpp.

Regeringen sätter fokus på investeringar i ren energi (ordet grönt undviks som bekant) och på industriskorstenar istället för avgasrör. Kruxet är ju att alla är eniga om att välkomna förnybar energi och ny teknologi, men det räcker inte. Vi kan inte tuta och köra, skövla natur och konsumera som hittills. Vi har lyckats få ned våra utsläpp, men då kolsänkan minskat är våra nettoutsläpp på samma nivå som på 90-talet. I det läget hör vi sannfinländska ministrar säga att Finlands klimatmål är överdrivna. Natur- och miljöskyddet skärs ned med en tredjedel. Beslut som ökar utsläppen fattas.

På EU-nivå blir frågan ännu viktigare. För att påverka trovärdigt där, behöver Finland ha rätt ambitionsnivå. En rättvis grön omställning gör samtidigt Europa mindre beroende av import från diktaturer. Frågan om hållbarhet går hand i hand med frågor om demokrati och mänskliga rättigheter.

På global nivå har världen enats om Parisavtalet med mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Det ser inte ut att lyckas.

Det säger någonting om vår värld att pågående klimatmöte leds av en oljedirektör som skapar rubriker med att kräva att fossila bränslen inte ska fasas ut. Ribban är lågt lagd, men ett så kallat genombrott kom dock redan: Förenade Arabemiraten ska ge 0,1 miljarder till klimatfonden för fattiga länder som lider av klimatförändringarna.

För världens sjunde största oljeproducent är summan inte direkt i proportion till skadorna. Men vem vet, kanske klimatmötet överraskar positivt innan det avslutas nästa veckas tisdag. Kampen måste oavsett fortsätta på alla nivåer.

Här kan du läsa fler kolumner av Johan Kvarnström.

Dela artikeln

En kommentar: “Starkare fokus på rättvis omställning – ”Kanske klimatmötet överraskar positivt innan det avslutas”

 1. Bengt Karlsson skrev

  Det är skrämmande att en riksdagsledamot sprider åsikter som ej har täckning i verkligeheten. Nobelpristagaren i fysik 1965,Richard Feynman,förmanade sina studenter att följa rådet ”att om
  hypotesen avviker från verkliga observationer,så är den fel(hypotesen)”. Doktorerna Roy Spencer och John Christy vid Huntsville uni i USA,har mätt den globala temperaturanomalin med satelliter sedan 1978 och publicerar resultaten i början av varje månad.Den senaste avvikelsen var+ 0,136 C från 30 års medeltal.De upplyser oss okså att i medeötal har den globala temperaturen ökat med 0,14 C per DEKAD.Också professor Ole Humlum vid Oslo Universitet som mätt den globala tempeaturen i 40 års tid främst med bojar och ballonger kommer till ungefär samma resultat.Märk också att den nyutnämde chefen för IPCC,dr.Jim Skea, i en intervju i ”der Spiegel” sade ”Bei 1,5 Grad Erwärmung geht die Welt nicht under”.
  Dr John.F.Clauser,Nobelpristagre i fysik 2022,har öppet distanserat sig från climatalarmismmen och säger att någon klimatkris existerar ej.Han säger också att klimatfrågan har blivit uppblåst av vilseledda politiker och media!Märk också att i den vetenskapliga delen av IPCCs rapport ,SSP2-4.5 finns det ingen klimatkris att tala om.
  Jag uppmanar våra riksdagsmän och beslutfattre att läsa prof. Gösta Petterssons bok ”Falskt alarm”Klimatfrågan ur vetenskaplig aspekt”(ca 25E) samt österbottningen Christer Kälds utmärkta blogg ”KLIMATVETT” som innehåller nyheter om de senaste rönen inom klimatforskningen.
  Med vänlig hälsning
  Bengt Karlsson,pensionät Pargas och Helsingfors

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter