Förflytta dig till innehållet

Starka kvinnor räddade SFP:s mandat i kretsen, säger professor Marko Joas

Ulla Achrén, Barbara Heinonen och Sandra Bergqvist en kväll under valkampanjen. Foto: Anja Kuusisto


— Just nu ser det ut som attSFP:s Sandra Bergqvist blir invald med Barbara Heinonen som suppleant, säger professor Marko Joas. De följs av Ida Schauman och Ulla Achrén, så man kan nog säga att det var starka kvinnor som bar fram SFP i den här kretsen.
Han kollar på siffrorna då 87 procent av rösterna är räknade och då saknas ännu bland annat Åbo-röster. Men det siffrorna berättar för ÅA-professorn i offentlig förvaltning är att SFP har ökat sitt väljarunderstöd markant i den här valkretsen. Utan ett valförbund och utan en sittande riksdagsledamot uppställd är det en bedrift, låter Joas förstå.
— Att gå till val på egen lista kunde kallas en risk, men det har uppenbart mobiliserat väljare.
Valkretsens stora röstdrottning är också finlandssvensk, Vänsterns Li Andersson. Marko Joas säger att hon har gjort en lysande valkampanj där hon varit tydlig med sina budskap.  Hennes framgång i kretsen är väntad, och bäddade för att Vf behöll sina två mandat i kretsen.
— Att hon och Jussi Halla-aho tävlar om vem som ska bli hela landets röstmagnet ser jag som något symboliskt för det här valet. Det är en polariserad situation vi har.
— En överraskning är nog att Sannf också i den här valkretsen ser ut att bli det största partiet, här har Saml länge varit det dominerande. Den förändringen kom med valdagens röster.
— I vår valkrets har inte De Gröna riktigt lyckats på samma sätt som nationellt, men de behåller ett mandat.
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter