Förflytta dig till innehållet

Stäng Alko!

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Regeringen har tagit till aldrig tidigare skådade begränsningar för att inte vårdkapaciteten ska överskridas. Människor har tvingats i arbetslöshet, företag i konkurs, landets ekonomi i bankrutt, och arbetsresor över gränsen i Lappland har förhindrats. Men den effektivaste metoden att spara vårdresurser, att stänga Alko, är politikerna tyvärr alltför fega för att tillgripa.
Jag känner inte till siffror på hur mycket alkoholen belastar vården, men enligt hörsägen är en avsevärd del av sjukdomarna och största delen av jourfallen alkoholrelaterade. Om övre alkoholprocenten skulle vara 5,5 som i matbutiken, skulle enorma resurser frigöras.
Visserligen tar man livet av sig med tiden även med hjälp av svagare drycker, men det går inte lika snabbt och inte lika våldsamt och belastar inte akuten lika mycket.
Pimplandet från vinlådan i köket i tid och otid leder raka spåret ner i graven vilket man tyvärr fått erfara, trots att vi i ÅU för några dar sen fick läsa att ”vin anses vara ett av de viktigaste livsmedlen”. För att inte tala om de våldsamma konsekvenserna av starksprit.
Politikerna har för länge sen förbjudit snus, och det borde vi väl vara lyckliga över. Men hur många har misshandlat sin hustru under snuspåverkan?
Jarl Ahlbeck

Dela artikeln

2 kommentarer: “Stäng Alko!

 1. Christer Björkman skrev

  Tag inte livet av en mjölkande ko enda säkra inkomst för staten, nu när Estnisk sprit inte är tilljänglig fördubblas inkomsterna, särskilt nu när bensinpriset sjunkit och privat bilismen står stilla behöver staten allt den kan få.

 2. Göran Ek skrev

  Då när det var debatt om mellanölen skall vara eller inte vara i matbutiken så var det enligt vissa ”experter” att det är just de svagare dryckerna som är ett större problem än de starkare, så var är logiken enligt dig då att sälja max 5,5% ?
  En effektivare lösning skulle vara att sluta sälja drycker under en viss prisnivå, som t.ex allt under 50€ skulle tillfälligt vara borta ur sortimentet. Det är få som missbrukar ”findrycker” pga. de är för dyra för att dricka slut på en eller två dagar.
  Gällande ökad försäljning så beror det på att privatimporten nästan helt har upphört, att köpa alkohol från nätbutik har tidigare inte varit så vanligt men kanske efter att folk har blivit vana att köpa mat via nätet så blir det även ändring där. Eftersom folk uppmanas att hållas inne så undviker de onödiga besök till buriken och köper mer på en gång oberoende omn det är frågan om mat, godis eller alkohol.
  Gällande snus så förlorar landet enorma skatteintäkter. Skulle vara bättre för folkhälsan att förbjuda rökandet, men tillåta alla andra former av nikotin för den som vill ha det.
  Inte ens under förbudstiden var folk nyktra, utan förbudet gjorde problemet större och delar av förbudstiden syns än i dag med förmynderi.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter