Förflytta dig till innehållet

Stadsstyrelsen skjuter fram beslut om borgmästarmodell

Dörröppning med namnskylt som det står kaupunginjohtaja, stadsdirektör på.

Vad ska det stå här i framtiden? Borgmästare eller stadsdirektör? Dikussionen går just nu het i Åbo. Foto: Monica Forssell


På tisdagens möte bordlade Åbo stadsstyrelse ärendet om att införa en borgmästarmodell i Åbo. Förslaget är att Åbo får en borgmästare som ersätter stadsdirektören.
Stadsstyrelsens ordförande Lauri Kattelus har lett en utredning om att införa en borgmästarmodell. Ärendet behandlades för första gången på tisdagens stadsstyrelsemöte.
Ett av huvudargumenten för att välja borgmästarmodellen är att det ger beslutsfattandet ett ansikte.
– Modellen stärker demokratin, och ger kommuninvånarna en chans att påverka betydligt mer på vem som har den högsta politiska posten, står det i rapporten.
Borgmästarmodellen skulle enligt förslaget betyda att fullmäktige väljer en borgmästare och tre biträdande borgmästare. Antalet biträdande borgmästare kan minskas om social- och hälsovårdsreformen fortskrider och ansvaret för vården överförs från kommunerna till landskapen.
Borgmästaren skulle vara ordförande för stadsstyrelsen och dess koncernsektion. De biträdande borgmästarna skulle ha egna ansvarsområden, som ordföranden för de större nämnderna.
Dessutom skulle Åbo välja en koncerndirektör.
LÄS OCKSÅ: 

Borgmästare eller stadsdirektör i Åbo — har du koll på skillnaden?

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter