Förflytta dig till innehållet

Stadsstyrelsen klubbade igenom omdiskuterade dagvattenavgifter – så mycket ska fastighetsägare i Åbo betala

Dagvatten är regn- och smältvatten som leds bort från till exempel tak, gator och parkeringar. ÅU-foto


Från och med i höst ska hushållen i Åbo betala dagvattenavgifter till Åbo stad. Det beslutade stadsstyrelsen under tisdagen, efter omröstning. Vänsterförbundet motsatte sig införandet av avgifter, men röstades ned med 11–2 i stadsstyrelsen.
Beslutet innebär att alla fastighetsägare på detaljplanerat i Åbo betalar en årlig dagvattenavgift, som varierar beroende på storlek och fastighetstyp. Dagvatten är regn- och smältvatten samt dräneringsvatten som leds bort från till exempel tak, gator och parkeringar.
Årsavgiften är 50 euro för småhus och obebyggda tomter, 150–250 euro för radhus, 500–1000 euro för höghus och 250–1500 för industri- och affärstomter.
Pengarna som uppbärs ska användas för att upprätthålla och underhålla dagvattennätet, och staden får alltså inte göra vinst på avgifterna.
Ett principbeslut om dagvattenavgifterna togs i fullmäktige redan 2016, men på grund av att det har tagit tid att skapa ett faktureringssystem för dagvattenfakturorna är det först nu som systemet tas i bruk.
I våras skickades den första informationen om avgifterna ut till fastighetsägare i staden. ÅU rapporterade 18.6.2018 om att informationen i många fall var felaktig och svårförståelig.
Redan i september 2014 ändrades lagstiftningen så att dagvattenhanteringen flyttades från de lokala vattenverken till kommunerna. Dagvattenavgiften ingick tidigare i den avgift som fastighetsägaren betalade för sitt avloppsvatten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *