Förflytta dig till innehållet

Stadsmiljönämnden i Åbo halverade plan för höghus i stadsdelen Port Arthur

Illustration över ett nytt hus i 5,5 våningar som planeras i stadsdelen Port Arthur

Illustration över ett nytt hus i 5,5 våningar som planeras i stadsdelen Port Arthur

Arkitektens illustration över nybygget. Huset i 5,5 våningar placeras invid Allégatan strax intill tomtägarens nuvarande höghus, den stora byggnaden som vetter mot Fredsgatan. Bild: Schauman Arkitekter


Stadsmiljönämnden beslöt att tillåta ett hus i stället för två på tomten vid Fredsgatan 19–21.
Bostadsaktiebolaget som äger tomten vid Fredsgatan 19–21 i stadsdelen Port Arthur i Åbo får nöja sig med att bygga bara ett höghus på tomten i stället för två.
Stadsmiljönämnden har beslutat att man tillåter bara ett hus i detaljplanen för tomten, tomtägaren ville bygga två.
Huset som får byggas vetter mot Allégatan. Däremot stryks huset som planerats invid Lasarettsgatan.
Det blev klart när stadsmiljönämnden fattade beslut i frågan på sitt senast möte.
Frågan har bordlagts flera gånger av nämnden.
Nämnden beslöt också att ingen bilparkering får byggas under jorden på tomten.
I stället får parkeringsplatser byggas på gården, men i ett färre antal än vad som var meningen från början.
Nämnden vill att en del av gården reserveras som grönområde.
Tomtägaren har tagit initiativ till en detaljplaneändring för att kunna bygga två nya hus i 5,5 våningar med bostäder för cirka 70 invånare.
Med inkomsterna från försäljningen av bostäderna vill husbolaget finansiera en del av de renoveringar som planeras i bolagets nuvarande höghus vid Fredagsgatan.
I parken mittemot finns Mikaelskyrkan.
Tomten där man vill bygga gränsar till ett trähuskvarter. Grannarna som bor i trähusen har motsatt sig att bilparkeringen byggs under marken.
Man befarar att det finns risk för jordras som kan skada trähusens husgrund.
Grannarna har också påpekat att man inte får bygga för tätt på tomten eftersom det påverkar ljusförhållandena på deras tomt och försämrar deras utsikt.
Nämndens beslut tar hänsyn till grannarnas synpunkter i och med att den underjordiska bilparkeringen och huset som planerats invid Lasarettsgatan stryks i planen.
Nämnden var enig i sitt beslut.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *