Förflytta dig till innehållet

Stadsdirektör Randells förslag förvånar stiftelse-direktör

Rettigs fabrik. Yrkeshögskolan Novia har tidigare funnits på Nunnegatan i Åbo. ÅU-foto


Stiftelsen för Åbo Akademi har sökt om undantagslov för att kunna göra om Rettigs gamla tobaksfabrik på Nunnegatan 4 i Åbo till bostäder med parkering.
Åbo stad tar genom stadsstyrelsen ställning till ansökan undantagslov på måndag. Stadsdirektör Aleksi Randells förslag är att stadsstyrelsen inte förordar stiftelsens ansökan.
I föredragningen heter det bland annat att Gamla stortorget, inklusive Rettigs fabrik, kan utvecklas för turism- och museiverksamhet. Planerna på att grunda ett museum för Finlands historia nämns.
Enligt föredragningen uppstår lätt konflikter i områden där det både finns boende och många evenemang. Därför ska frågan med en detaljplan, inte med ett undantagslov.
Bill Anckar, utvecklingsdirektör vid Stiftelsen för Åbo Akademi, är förvånad över förslaget till stadsstyrelsen. Han säger att stiftelsen fått den motsatta signalen av staden, det vill säga att frågan kan lösas med undatagslov.
– Vi är också beredda att lösa det via en planeringsprocess.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter