Förflytta dig till innehållet

Stadsdirektör Minna Arve för Åbos budskap till FN:s klimatkonferens i Madrid

Mia Hämäläinen

Mia Hämäläinen

Minna Arve. Foto: Mia Hämäläinen


Åbos erfarenheter av klimatpolitik har väckt internationellt intresse. Stadsdirektör Minna Arve och Riso Veivo, som är klimatpolitisk utvecklingschef, håller flera anföranden under FN:s klimatkonferens som pågår som bäst i Madrid.
– Åbos klimatåtgärder väcker mycket intresse i internationella sammanhang. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter och lär oss samtidigt av andras arbete. Klimatutmaningen är global och att dela med sig av information och goda förfaranden är nyckeln till att finna lösningar, säger Arve.
Utsläppen i Åboregionen har minskat med cirka 30 procent från år 1990. Samtidigt har antalet invånare ökat märkbart och regionen har haft ekonomisk tillväxt. Åbo eftersträvar att vara koldioxidneutral år 2029 då staden fyller 800 år. Därifrån framöver är målsättningen att vara ett klimatpositivt stadsområde, som binder mer koldioxid än vad som produceras.

”Ekonomisk tillväxt och miljömål är inte motstridigt”

Åbo stads klimatarbete följer klimatplanen som fullmäktige enhälligt godkände år 2018, och vars mål och åtgärder motsvarar den målsättningsnivå som framförts av vetenskapssamfundet.
I sitt anförande kommer Arve att betona allas gemensamma ansvar att lyssna på vetenskapen och göra klimatpolitik och klimatåtgärder utgående från vetenskaplig fakta. Hon lyfter också fram att minskning av utsläpp och ekonomisk tillväxt inte behöver vara motstridiga målsättningar, och tar Åbo som exempel.
– En god klimatpolitik och minskning av utsläpp är inte hinder för välfärd och ekonomisk framgång, tvärtom. Minskning av utsläpp och beaktande av miljön kommer i framtiden att vara förutsättningar för välfärden, säger Arve.
Åbo klimatplan 2029 följer den gemensamma europeiska modellen, enligt vilken staden årligen rapporterar om sitt klimatarbete till FN och vartannat år till Europeiska komissionen. Från och med år 2020 rapporterar Åbo också hur man uppnår målen för hållbar utveckling till FN, som en av de första städerna i världen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter