Förflytta dig till innehållet

Stadsbiblioteket vill inte byta namn till Mauno Koivisto-biblioteket – bibliotekschefen förklarar varför

Nästa år har det gått 100 år sedan president Mauno Koivisto föddes i Åbo. Inför jubileumsåret förbereder en festkommitté olika sätt att hedra och uppmärksamma presidenten.

I somras föreslog Åbo stads namnkommitté att antingen stadsbiblioteket, den nya passagerarterminalen i hamnen eller parken som planeras vid hamnen uppkallas efter Koivisto.

LÄS OCKSÅ

Att stadsbiblioteket skulle byta namn till Mauno Koivisto-biblioteket fick mest understöd, men bibliotekschef Rebekka Pilppula är inte förtjust i idén.

– Biblioteket har alltid hetat Åbo stadsbibliotek eller stadsbiblioteket och namnet är väletablerat bland Åboborna. Om vi nu skulle byta namn till Mauno Koivisto-biblioteket tror jag ingen skulle använda det namnet och presidenten skulle inte få den uppmärksamhet han förtjänar.

— Om någon frågar vart hen är på väg skulle hen troligen använda det gamla namnet och inte Mauno Koivisto-biblioteket.

en kvinna framför en bokhyllaKim Lund
Bibliotekschef Rebekka Pilppula vill inte byta namn på Åbo stadsbibliotek.

Pilppula säger att situationen skulle vara annorlunda om man skulle bygga ett helt nytt bibliotek eller totalrenovera det gamla. Då skulle det vara naturligare med ett nytt namn som kunde användas av kunderna.

– Det finns inte någon tradition att namnge befintliga byggnader med namn på personer, säger Pilppula.

ett bibliotek utifrånKim Lund
Stadsbiblioteket i Åbo.

I Helsingfors heter det nya huvudbiblioteket som invigdes i december 2018 Ode, eller Oodi på finska. I Tammerfors har stadsbiblioteket hetat Metso (Tjäder) ända sedan det öppnades i augusti 1986. Biblioteket i Tammerfors som ritades av arkitektparet Reima och Raili Pietilä heter Metso för att det uppifrån sett påminner om en tjäder.

– Båda biblioteken fick sina namn genast från början och därför var det lättare att ge dem helt nya namn.

Själv tycker Pilppula att den nya passagerarterminalen som ska byggas i hamnen skulle vara det bästa stället att döpas efter Koivisto. Han jobbade där och skrev sin doktorsavhandling om de sociala förhållandena i hamnen.

– Hamnen har alltid varit Åbos port västerut och på det här sättet skulle Mauno Koivistos namn också få internationell uppmärksamhet, säger Pilppula.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter