Förflytta dig till innehållet

Staden förnyar principerna för hur dagvattenavgifterna bärs in – fick hundratals korrigeringsyrkanden i fjol

Åbo införde dagvattenavgifter i fjol. ÅU-foto


Åbo stad uppdaterar principerna för hur dagvattenavgifterna, som togs i bruk i fjol, ska bäras in. Det beslutade stadsmiljönämnden i går kväll.
De gamla principerna för faktureringen ansågs luddiga och ledde till hundratals korrigeringsyrkanden.
Det har bland annat varit oklart hur avgiften ska fastställas för fastigheter som byggs under faktureringsåret. Enligt de nya bestämmelserna behöver fastigheter som slutgranskats efter den 30 juni bara betala halva dagvattenavgiften, medan fastigheter som slutgranskats före den 30 juni betalar hela.
Ett annat förtydligande gäller vem som ska faktureras då det är fråga om delade eller sammanslagna fastigheter.
Dagvattenavgifterna har kritiserats ända sedan de infördes, bland annat för att de behandlar husägarna ojämlikt, men de aktuella ändringarna är inte kopplade till kritiken. Enligt beredningen beror förändringen på att erfarenheterna från i fjol visat att riktlinjerna borde vara tydligare.
Dagvatten är regn- och smältvatten som rinner ut i avloppsnätet. Avgifterna tillkommer för att täcka utgifter som underhållet av nätet skapar.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter