Förflytta dig till innehållet

"Städare kan inte välja att jobba distans. De proffs som jobbar varje dag på sjukhus, affärer, åldringshem, skolor, restauranger, hotell, är guld värda och verkliga vardagens hjältar. "

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

 
Hur vi upplever och hur vi förhåller oss till vår omgivning står inför en vändpunkt.
Den kris vi nu går igenom har rubbat våra cirklar och vänt upp och ner på vår vardag.
I centrum står nu branscher som inte tidigare fått åtnjuta så stor respekt. Nu får de tack och beröm, men verkar också under stor press.
Städbranschen är ett gott exempel. Att leva i en hygienisk, ren och städad omgivning är ett av våra privilegier i västvärlden, vi uppskattar den och tar kanske den till och med för given.
När städningen och rengöringen blir livsviktig och en förutsättning för samhällsfunktionerna, ställs stora krav på företagen som erbjuder servicen.
Branschen som kanske inte hör till den mest attraktiva, eller som en service som inte får kosta, blir mitt i allt en av de viktigaste och högt värderade funktionerna.
Vi som arbetar nu i den här nya vardagen har varit tvungna att växla om, att lägga i en ny växel. En del kunder har varit tvungna att lägga ner sin verksamhet, andra har ett allt mer ökat behov av inte bara städning, utan också den expertis som professionella städföretag har att erbjuda.
Som representant för ett medelstort familjeägt finskt städföretag, med 1700 anställda och en omsättning på 38 miljoner euro, har vardagen ändrats stort. Vårt arbete är i vissa omgivningar rent av livsviktigt och vår sakkunnighet högt värderad och efterfrågat.
Vi har anpassat vår verksamhet till att svara på de här nya omständigheterna och jobbar hårt i vissa branscher, medan på andra har också vi fått lägga ner verksamheten – förhoppningsvis tillfälligt.
Verksamhetens fokus ligger nu i att bistå våra kunder allt mer med service, inte bara att moppa golv, och betydelsen av professionell städningsservice har fått ett uppsving.
Städningens roll under coronakrisen visar att det finns ett verkligt behov av dessa professionella funktioner. Och de proffs som jobbar varje dag på sjukhus, affärer, åldringshem, skolor, restauranger, hotell, är guld värda och verkliga vardagens hjältar.
Städare kan inte välja att jobba distans, städarna är varje dag fysiskt närvarande i alla omgivningar och därmed en av de som tryggar vår hälsa och vårt välbefinnande.
Men vad händer när krisen lagt sig och vardagen återgår till det nya normala?
Professionell städning kommer säkert att ha sin fortsatta viktiga roll, men kommer de aktörer som köper städning att acceptera att den också kräver resurser, och inte enbart är en kostnad i resultaträkningen?
Städföretagen anställer och skolar rengöringsproffs, organiserar och ansvarar för att hygien- och renlighetskraven uppnås, och bär ett stort ansvar. Det räcker inte med att städning uppskattas, man måste också vara beredd på att satsa på den.
Städning utgör en viktig roll i kampen mot epidemin, men har också en förebyggande roll. Och den nya normala är förhoppningsvis en sådan där också städbranschen uppnår sin välförtjänta ställning.
Städning spelar roll, och det betydelsefulla arbetet utförs av människor som du och jag.
Katarina Katajainen
Försäljningsdirektör, N-Clean Oy
Medlem i Åbo Juniorhandelskammare

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter