Förflytta dig till innehållet

Städare i Åbo stal smycken, klockor och bestick – äldsta offret över 100 år

Merparten av offren hade inte märkt att värdeföremål försvunnit och kunde inte misstänka städaren.

Polisen i Åbo misstänker en person som städat i hem i Åbo och Åbotrakten för tiotals stölder. Den misstänkta har stulit värdeföremål som till exempel guldsmycken, klockor i guld, medaljer och silverbestick.

Alla offren är äldre personer. Den äldsta 104 år gammal.

Polisen började nysta i fallet i november 2022 efter att en stöld av guldsmycken anmälts till polisen. Personen som gjorde brottsanmälan misstänkte att tjuven kunde vara någon av de städare som besökt hens hem.

Polisen lyckades fastställa vem tjuven var och kom samtidigt flera andra fall på spåret. Den misstänkta hade arbetat för ett städföretag och det visade sig att hen gjort sig skyldig till tiotals stölder i privata hem. De aktuella stölderna har utförts mellan sommaren 2022 och slutet av år 2022.

Totalt handlar det om 13 stölder eller serier av stölder. I två av fallen misstänks bedrägeri. Det aktuella städföretaget misstänks inte för något.

Merparten av offren visste inte att de blivit föremål för stöld förrän polisen tog kontakt med dem. Föremålen som tjuven tog var sådana att de inte användes ofta och därför upptäcktes inte stölderna. Många av offren trodde att föremålen bara försvunnit och misstänkte inte stöld.

 Den misstänka städaren sålde föremålen och förtjänade cirka 18 000 euro. Föremålens egentliga värde är dock mycket högre än så. En del av föremålen har polisen lyckats få tillbaka och kunna återlämna till sina rättmätiga ägare.

Förundersökningen ska ännu slutföras och under de närmaste veckorna går fallet vidare till åklagaren.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter