Förflytta dig till innehållet

S:t Olofsskolans situation måste lösas snabbt

Åbo Underrättelsers logo

Undervisning. Svenskarnas andel och intresset för svensk undervisning har vuxit inom regionen, vi skall alla vara glada för det. Tillväxten inverkar förstås på all service. Behov av svensk dagvård och skola har vuxit och det är på beslutsfattarnas ansvar, att vi har fungerande svensk service.

I SFP:s största intresse, är en kvalitativ utbildning och i ändamålsenliga utrymmen. För 10 år sedan hade inte S:t Karins ett eget lågstadium. Nu finns S:t Karins svenska skola och elevantalet växer varje år. Kranskommunerna har i alla tiders år köpt högstadieundervisningen av Åbo stad och eleverna får svenskspråkig undervisning, fast det sker utanför den egna hemstaden.

SFP i S:t Karins har lämnat in en fullmäktigemotion gällande ett eget högstadium, de andra partierna i S:t Karins har inte gett sitt stöd för det. SFP känner även till det att ett eget högstadium kräver tillräckligt elevunderlag, för att undervisningen skall vara kvalitativ. Vi kommer att fortsätta jobba för denna fråga under den nya fullmäktigeperioden.

Vi vågar nog påstå att SFP:s representanter vill att varje elev och skolans personal skall kunna arbeta i hälsosamma skolmiljöer. Pia Heikkilä nämner i sin ledare (26.8) att varför har inte föräldrarna reagerat på situationen i S:t Olofsskolan. Vi anser att det inte är föräldrarnas eller elevernas uppgift att bevaka inomhusluftsproblemen, det är ledande tjänstemännens och beslutsfattarnas uppgift.

S:t Olofsskolans utrymmen är inte tillräckliga, det är vi alla ense om. Besluten om nya tillfälliga utrymmen och skolans renovering bör nu prioriteras och det kommer vi att arbeta för.

S:t Karins stad köper svenska högstadietjänsten av Åbo och servicen skall motsvara det vad vi har beställt. Vi vill att utrymmesfrågan löses så fort som möjligt och vi kommer fortsättningsvis att arbeta för att varje skolelev får gå i trygga och hälsosamma skolmiljöer. Det krävs nu samarbete över parti- och stadsgränserna för att trygga de svenska högstadiefrågorna.

Åsa Gustafsson
Charlotta Häggblom
Jouni Marttila
Juhana Laine
Ulf Sourander

SFP i S:t Karins

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter