Förflytta dig till innehållet

S:t Karinsuppvuxne popsångaren Benjamin Peltonen sjunger nu från hjärtat

S:t Karinsuppvuxne popsångaren Benjamin Peltonen har gett ut sin första finskspråkiga låt efter att i flera år ha sjungit andras låtar på engelska. ”Direkt när jag började skriva så kände jag att ’det här är Benjamin’. Det gav en helt annan känsla.” Foto: Matias Jalmari


Nästan exakt på utsatt tid ringer Benjamin Peltonen från ett dolt nummer.
Vi talas vid en vardag som alla andra.
För Peltonens del innebär det en dag i studion i Helsingfors.
Här spelade han bland annat in sin senaste singel, ”Naarmuja”, som då den kom ut hamnade i topp tre-listan över de mest lyssnade låtarna i Finland.
Efter flera års sjungande på engelska är ”Naarmuja” Peltonens första finskspråkiga låt (se musikvideon längst ner i artikeln).
Det går bra för finska låtar i Finland nu, och det är en av orsakerna till att Peltonen väljer att sjunga på ett av sina två modersmål.
Men den huvudsakliga orsaken till språkbytet är att han känner sig mer äkta när han sjunger på finska.
– Allt var helt superbra under de fem åren jag sjöng på engelska. Men i något skede började det kännas konstigt. Jag sjöng låtar som någon annan skrivit för mig och när folk frågade vad de handlade om måste jag hitta på något. Det kändes jättedumt. Finska kändes som ett coolt språk att skriva på och direkt när jag började skriva så kände jag att ”det här är Benjamin”. Det gav en helt annan känsla.

Hoppade av Katedralskolan

Benjamin Peltonen är född i Åbo år 1997, men uppvuxen i S:t Karins.
Hans föräldrar ville att han skulle gå i svensk skola i Åbo. Den första singeln ”Underdogs” gavs ut år 2014 och ett par år senare hoppade Peltonen av gymnasiet, Katedralskolan, för att satsa helhjärtat på musiken.
Genom att göra det gjorde han tvärtemot sina föräldrar som båda har satsat mycket på utbildning.
Först var de aningen skeptiska, men efter att ha bett honom fundera på saken en gång till, och fått samma resultat, började de stöda honom.
– Att ta studenten finns absolut på listan, det är något jag vill göra, men nu satsar jag på musiken. Jag är jättetacksam över att ha fått den chansen. Någon sade till mig att man ska göra mindre, så får man gjort mer, och det är lite så jag tänker; det är bra att fokusera, sammanfattar Peltonen.
Peltonen säger sig leva i studion. Någon tid för annat blir inte över – just nu.
”Naarmuja” är däremot ett resultat av tidigare dejtingerfarenheter. Peltonen skrev den tillsammans med kompisen och artisten Ilmari ”Ibe” Kärki.
– Den handlar om då man börjar dejta någon som blivit sårad i ett tidigare förhållande, och hur man lovar att man inte kommer att vara en av dem som sårar henne.

Kände ångest över Instagram

Peltonen brukar kallas ”Instagramstjärnan”. Med sina över 300 000 följare gör han skäl för namnet och det var via sociala medier som karriären tog fart.
En oväntad sväng var att hans musik blev populär i Spanien. Det blev många resor och konserter efter det.
– Det kändes jätteroligt att vara populär där, väldigt random. Jag tycker språket är vackert, säger Peltonen som själv endast talar en aning spanska.
Språkkunskapen avskräckte ändå inte Peltonen från att bland annat spela in en cover av den omåttligt populära ”Despacito”.
Beträffande att sjunga på sitt andra modersmål är inget avskrivet, men i nuläget tror Peltonen inte att det kommer att ske.
– Men man ska aldrig säga aldrig. Man måste tänka på en sak i taget.
Relationen till sociala medier har ändrats mycket sedan Peltonens karriär tog fart.
Länge ägnade han väldigt mycket tid till att uppdatera sitt konto och lägga ut bilder och musiksnuttar varje dag. Tills april i år då han raderade allt han lagt ut.
– Det var verkligen jättefint, allt som hände på Instagram, alla som hörde av sig och gillade bilderna. Men till sist började jag känna ångest över det. I något skede kändes det som om Instagram var mitt liv. Och nu när jag har alla följare känns det som om jag inte behöver vara där hela tiden.
– Jag har aldrig känt mig så välmående som när jag hade raderat alla bilder från Instagram. Jag känner mig som mig själv på ett helt annat sätt.


Skärmdump från Instagram.
Peltonen tycker att det ibland känns märkligt att bli uppmärksammad av fans.
– Jag kommer ju från S:t Karins, som är jättelitet, och har alltid levt ett vanligt liv. Det kan då kännas konstigt att någon kommer fram till mig och gråter för att min musik har berört dem.
Han har inte upplevt något direkt negativt med att bli igenkänd och uppmärksammad.
Det märkligaste som hänt hittills var då en flicka i Spanien gav honom en ankunge. Den hade hon fångat in på en strand och satt i en låda.
– Jag sade att jag inte tar emot något sådant. No thanks. Jag hatar allt som har med djurplågeri att göra och jag hoppas att ankungen släpptes ut på stranden igen.
”Naarmuja” kan vara startskottet mot ett nytt album – men inget är klart ännu, säger Peltonen.
– Vi får se vad som sker. Det gäller att ta ett litet mål i taget, nu ska vi bygga en botten och skriva flera låtar.
– Att få spela på Ruisrock är ett annat mål just nu. Det är ett stort mål, men inte orealistiskt.

Benjamin Peltonen
Född 1997 i Åbo, växte upp i S:t Karins.
Popmusiker, aktuell med singeln ”Naarmuja”.
Har gett ut flera låtar längs med åren, samt albumet ”Fingerprints” och EP:n ”Square One”. ”Naarmuja” är den första låten han ger ut på finska.
Lyssnar själv på många olika slags musikstilar, men till exempel Khalid, Justin Timberlake och The Weekend är stora inspirationskällor.
Familjen består av mamma, pappa, syster, bror och två katter.
Favoritplats i S:t Karins är hemma hos familjen. Då han är i Åbo tycker han om att umgås med vänner och att göra ”vuxna grejer”, som att gå ut på krogar och restauranger.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter