Förflytta dig till innehållet

Spring på nya stigar i sommar – skärgården erbjuder bra terräng för stiglöpare

Naturstigen som startar från gästhamnen i Nagu leder förbi Jungfrudansen i Finby. En bra led för en kortare tur i terrängen.

I Åbolands skärgård finns det mycket backar och fina klippor att springa på, något som Tomi Mantela ursprungligen från Kortesjärvi i det platta Österbotten, fått erfara. Minna Wahe är stark i uppförsbackarna men så är hon ju van, bosatt i Nagu som hon är.

Mantela bor i Åbo, men besöker flickvännen Wahe regelbundet, och då blir det långa löpturer tillsammans både i terrängen och på landsväg.

Tuuli Meriläinen
Terränglöpning ger energi. Det bästa är att man kan kombinera löpningen med fantastiska naturupplevelser, säger Tomi Mantela och Minna Wahe.

Både Wahe och Mantela har börjat löpträna i vuxen ålder. Wahe sprang sitt första maraton 2013. På lägre sträckor än så har hon inte tävlat, men hon skulle gärna delta i ultralopp.

Tuuli Meriläinen
Återhämtning. Minna Wahe och Tomi Mantela springer mellan 80 och 100 kilometer i veckan. Mantela visar upp ett par tävlingsskor med lite tunnare sula.

Mantelas längsta tävlingslopp hittills är 57 kilometer genom krävande fjällterräng. Mantela har bland annat också ett hellångt Ironman-lopp från 2018 på meritlistan.

Tuuli Meriläinen
Bra utrustning ger skönare rundor. Wahe och Mantela använder löpkläder helt i syntetiska material. Löpjackan ska ha många reflexer. Många löpare gillar kompressionsstrumpor som också skyddar benen mot rivsår.

Efter otaliga kilometrar i skogen har paret bra koll på utrustning och teknik och kan ge bra tips för den som har lust att ta upp terränglöpning som hobby.

Först och främst ska man investera i bra skor gjorda för terränglöpning. På fötterna har de själva Speed cross-skor från Salomon, men det finns också andra märken som erbjuder lätta terrängslöpningsskor med kraftigt mönstrad sula och bra grepp.

På vintern använder de dubbade vinterlöpskor från det inhemska bolaget VJ Sarva. Skor som är helt fodrade med Gore-tex andas enligt dem inte tillräckligt bra.

– De håller förvisso fötterna torra från vatten utifrån, men fötterna blir i stället helt våta av svett, säger Wahe.

Tuuli Meriläinen
Satsa på bra skor! Det finns skor enkom för terränglöpning.

På ryggen har Mantela en 16-liters löparryggsäck och Minna har en lättare löparväst. Bägge har plats för vätskeblåsor med slang för att man ska kunna dricka i farten. Löparvästen räcker bra för kortare rundor, och har fickor för bland annat telefon och energigel.

I löparryggsäcken ryms dessutom en regnjacka eller tjockare jacka och handskar, snacks, en ljuskraftig pannlampa, en visselpipa, kompass, extra batteri för telefonen, rymdfilt och ID-kort. Allt för att ge extra säkerhet på längre turer.

– Ge dig i början ut på stigar du känner och kom ihåg att meddela din rutt så att någon annan än du själv vet var du är. Och försök hålla uppmärksamheten på var du sätter fötterna för att undvika skador, säger Mantela.

Tuuli Meriläinen
I en löpryggsäck ryms förutom vatten bland annat extra kläder, snacks, telefon med extrabatteri, identitetskort och en visselpipa

Men vart ska man bege sig om man vill springa en runda i terrängen i skärgården?

Naturstigen i Sattmark på 11 kilometer är enligt paret en bra runda för nybörjare.

Också Westerholmsstigen, Smörasken i Kamskall och Vargberget i Nagu är bra mål för rundor med mera terräng. Mittlandsvägen i Nagu springer de ofta.

Wahe gillar också speciellt öarna Urksor, Niklot och Taslot i Nagu där man kan göra en bra rundtur. Mantela vill också rekommendera Kuhankuono norr om Åbo där rundorna lätt blir över 30 kilometer om man vill ta ut löpstegen rejält.

Nu har paret ett gemensamt mål – att springa ett maraton på under tre timmar. Wahes nuvarande rekord är 3.14, Mantelas 3.06.

ÅU
Tips på lämplig terräng för stiglöparen i skärgården.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter