Förflytta dig till innehållet

Spridningen av coronaviruset mattades av förra veckan – antalet patienter på sjukhusen har minskat

Jussi Altonen/Statsrådets kansli
-- Under de senaste dagarna har utvecklingen i antalet nya smittfall vänt. Antalet nya smittfall har varit aningen större än tidigare, säger Otto Helve, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.

Coronaviruspandemins spridning i Finland fortsatte mattas av förra veckan, uppgav representanter för Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd på en presskonferens på torsdagen.

Förra veckan konstaterades 1 357 nya fall av sjukdomen covid-19 i Finland, vilket är 266 färre än veckan innan. När det gäller antalet nya smittfall har trenden varit nedåtgående redan i flera veckor, visar statistik från Institutet för hälsa och välfärd.

 Samtidigt har antalet coronavirustester hållits på en hög nivå. Således kan vi lita på att nedgången i andelen positiva testresultat faktiskt ger en riktig bild av förekomsten av viruset i befolkningen, säger Social- och hälsovårdsministeriets strategidirektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Förra veckan utfördes 114 384 coronavirustester i Finland, enligt Institutet för hälsa och välfärd. Det är 2 618 färre än veckan innan och 648 färre än veckan före det.

Andelen positiva testresultat av alla tester som utfördes förra veckan var 1,2 procent.

Även antalet patienter som får sjukhusvård för covid-19 har minskat under de senaste veckorna. På torsdagen fick 127 personer sjukhusvård på grund av sjukdomen, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

Aningen fler nya smittfall de senaste dagarna

Enligt Voipio-Pulkki och Otto Helve, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, verkar nedgången i antalet nya coronavirusfall ha stannat upp denna vecka. På torsdagen rapporterade institutet om 280 nya smittfall under det senaste dygnet.

— Under de senaste dagarna har utvecklingen i antalet nya smittfall vänt. Antalet nya smittfall har varit aningen större än tidigare, säger Otto Helve.

På presskonferensen sade både Helve och Voipio-Pulkki att det är för tidigt att bedöma vad de senaste dagarnas utveckling beror på. Helve ville till exempel inte dra paralleller mellan uppluckrade restriktioner i restaurangernas verksamhet och utvecklingen i antalet nya smittfall.

— Vi har för tillfället fortfarande kraftiga begränsningar i restaurangverksamheten. I praktiken har det inte gjorts särskilt stora eller dramatiska ändringar i de åtgärder som syftar till att bromsa smittspridningen, säger Helve.

Taneli Puumalainen, avdelningschef vid Social- och hälsovårdsministeriet och tidigare överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, sade att det är möjligt att våren lockat finländare till att träffa bekanta och att kontakterna mellan människor kan ha ökat under de senaste veckorna.

Taneli Puumalainen: Över två miljoner vaccindoser har getts

Enligt Taneli Puumalainen har redan över två miljoner doser coronavirusvaccin getts i Finland, trots att vaccinationsregistret vid Institutet för hälsa och välfärd visar på ett mindre antal.

— Alla uppgifter är inte up-to-date. Två miljoner doser har överskridits, säger Puumalainen.

Av personer över 65 år har över 70 procent fått åtminstone en dos coronavirusvaccin.

Enligt Puumalainen tyder information från olika delar av världen på att coronavirusvaccinerna ger ett förhöjt skydd också mot olika varianter av coronaviruset.

— I nuläget är vår uppfattning att vaccination har mycket bra effekt mot den så kallade brittiska varianten. Det finns också en del belägg för att vaccination ger ett hyfsat skydd mot en allvarlig form av sjukdomen även när det gäller den så kallade sydafrikanska varianten.

— När det gäller den så kallade indiska virusvarianten finns det tills vidare ganska lite forskningsbaserad information, men virologer som undersökt virusets mutationer är av den åsikten att vacciner fungerar mot den varianten också. Detsamma gäller den virusvariant som spridits i Brasilien och Latinamerika.

Mikael Piippo/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter