Förflytta dig till innehållet

Språkbad på finska

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

När jag från Jakobstad kom ned till Åbo för att inleda mina studier vid Åbo Akademi, trodde jag att det bara var vi österbottningar som hade svårt med lära oss finska. Jag trodde att alla barn här nere lärde sig finska på egen hand i vardagen. Nu vet jag att det inte var så för alla. Det är inte heller så nu.

Också i dag växer en del barn upp i en helt svensk hemmiljö med få naturliga kontakter till finskan. Det är också allt vanligare med flerspråkiga uppväxtmiljöer, ett eller flera andra språk är huvudspråk vid sidan av finska och svenska.

De svenskspråkiga skolorna har bland annat som uppgift att lära sina elever förstå och tala finska. Det här är ett krävande uppdrag eftersom förkunskaperna varierar. Bland de tvåspråkiga elever som inte går modersmålsinriktad finska kan det finnas stora skillnader i kunnandet. En del barn kan ingen finska alls, andra redan en del.

Det är viktigt att bemöta alla barn på deras nivå. Ett sätt att underlätta undervisningen i finska för barn som inte hemma eller ute på gården lär sig finska, skulle vara att ordna en finsk språkbadsgrupp i Åbo, åtminstone från förskolan framåt, där eleverna skulle höra och lära sig finska på ett för barnen naturligt sätt.

Ett annat alternativ skulle vara mer riktade språkduschar för just den här gruppen elever, för den finns också i Åbo.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter