Förflytta dig till innehållet

Sporra pappaledigheter med kollektivavtal som anpassas till dagens samhälle och värderingar

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

ÅU debatt.
I Finland tar pappor kring 11 procent av all föräldraledighet, en stor del av det tas ut samtidigt som mamman har ledigt. Av den föräldraledighet som kan tas ut av båda föräldrarna tas cirka 1,7 procent ut av papporna.
I Norge tas 20 procent av föräldraledigheterna ut av pappor medan motsvarande siffra i Sverige är 27 procent och Island 30 procent. Är det här alltså ett bevis på att man i Finland fortfarande ser det som kvinnans främsta uppgift är att ta hand om familjen medan mannens uppgift är att försörja den?
Enligt rapporten State of Nordic Fathers vill hela 90 procent av Nordens pappor vara djupt involverade i omvårdnaden av sina barn. Samtidigt tror en stor del av dem att andra män inte accepterar denna inställning.
Enligt en undersökning som FPA gjort vill två tredjedelar av mammorna i Finland att en större andel av föräldraledigheterna kvoteras till männen. Den enkla slutsatsen är alltså att den faktor som främst hindrar pappor att ta ut föräldraledighet i högre grad är en rädsla för omgivningens attityder.
Under de senaste åren har en reform av föräldraledigheterna diskuterats flitigt. Ideologiska skillnader finns mellan de politiska partierna men en gemensam nämnare är att det bör bli lättare för pappor att ta ut en större del av föräldraledigheterna. Arbetsmarknadsparterna har också efterlyst en reform som sporrar till en jämlikare fördelning av föräldraledigheterna. Jämställdhet på arbetsmarknaden lyfts fram som det viktigaste argumentet.
För att arbetsmarknadsparterna på ett trovärdigt sätt skall kunna hänvisa till jämställdhet är det skäl att se över kollektivavtalen gällande föräldraledigheter under de pågående avtalsförhandlingarna.
Variationer finns mellan olika kollektivavtal men genomgående har mammor enligt dem rätt till en längre period med full lön när de tar ut moderskapsledighet än pappor när de tar ut faderskapsledighet.
Exempelvis betalas full lön ut för mammor under tre månader enligt kollektivavtalet för högre tjänstemän i teknologiindustrin. Pappor får nöja sig med sex dagar. Det ger en bild av att arbetsmarknaden förväntar sig att pappor inte deltar i omvårdnaden av barnen.
Under de pågående kollektivavtalsförhandlingar har arbetsmarknadsparterna möjlighet att visa vägen genom att inte längre göra skillnad mellan föräldrarna. Tre månader med full lön under föräldraledighet, oberoende kön, är en fråga som DIFF – Ingenjörerna i Finland driver aktivt i förhandlingarna.
Med tanke på argumentationen om jämställdhet borde det inte vara någon svår förhandlingsfråga. Det är dags att anpassa kollektivavtalen till dagens samhälle och värderingar.
Viktor Kock
medlemsansvarig, DIFF-Ingenjörerna i Finland
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter