Förflytta dig till innehållet

Spelregler behövs för decentraliserad bränsleförsäljning

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I och med introduktionen av elbilar har en revolution skett gällande distributionen av energi för persontransporter.

Nu kan vem som helst installera en laddningsport och ”tanka” sin elbil hemma. Detta innebär att man som privatperson har teknisk möjlighet att också erbjuda ”eltankning” åt andra.

Liknande situationer håller även på att uppstå med andra bränsleformer som kan ersätta fossil bensin och diesel.

Till exempel biogas går att tillverka i liten skala i samband med ett lantbruk, vilket möjliggör för lantbrukare att tillverka bränsle både för eget bruk och till försäljning.

I framtiden kan även biodiesel bli en liknande lokalt framställbar produkt.

Den klassiska bränsledistributionen har skett på en marknad med relativt få aktörer, vilket gjort det lätt att koordinera lagstiftning, riktlinjer och normer gällande exempelvis prissättning, beskattning och betalmedel.

Då privatpersoner och andra små aktörer ger sig in på bränslemarknaden innebär detta en decentralisering, och gamla förfaringssätt fungerar inte nödvändigtvis i denna nya tillvaro.

Det är därför nödvändigt att granska hur denna förändring fungerar i praktiken, vilka spelregler som bör gälla, och hurdan koordinering som kan behövas gällande betalkanaler, prissättning och beskattning.

Rasmus Mattus
Medlem i förbundsstyrelsen
Svensk Ungdom

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter