Förflytta dig till innehållet

Spelentusiaster i alla åldrar samlas i Kuppis bollhall under höstlovet

Felix Kaukianen är med och möjliggör höstlovets Grail Quest-evenemang och på fritiden spelar han gärna Counter-Stike: Global Offensive. Foto: Patricia Torvalds


På torsdagen drar e-sport och LAN-evenemanget Grail Quest igång i Kuppis bollhall. Arrangörerna ser gärna att också föräldrar och andra som inte är bekanta med datorspel dyker upp.
– Vi vill skapa en trygg miljö dit man med gott samvete kan lämna sitt barn, men dit man också kan köpa en besökarbiljett och själv vara med berättar Felix Kaukiainen, PR-ansvarig för evenemanget.

En fin möjlighet för föräldrar

Grail Quest riktar sig till en bred publik och alla som är intresserade av dator- och konsolspel är välkomna att delta oberoende av ålder, kön eller erfarenhet. På evenemangets webbsida rekommenderas det emellertid att deltagarna fyllt tolv år.
Kaukianinen ser Grail Quest som en fin möjlighet för föräldrar att få en inblick i sina barns hobby.
– Det här är ett sätt för ungdomar att ta med sig sina föräldrar för att bekanta sig med spelvärlden.

Här kommer tusentals spelentusiaster samlas mellan torsdag och lördag. Foto Fredrik Häggman.


Under evenemanget har deltagarna möjlighet att själva spela, se andra spela, ta del av föredrag och testa ny teknologi och nya spel.
– Här kan alla lära sig något nytt om e-sport, konstaterar Kaukiainen.
I bollhallen kommer det finnas ett LAN område, där deltagarna kan spela antingen på sina egna datorer eller på teknologi som de hyrt av Grail Quest, scener, ett streamer område och sovplatser för dem som stannar över natten.

Stjärnor berättar om karriären

På plats i Kuppis har deltagarna också möjlighet att träffa stora inhemska e-sportstjärnor. Bland annat kommer Jesse ”JerAx” Varikka, Finlands framgångsrikaste e-sport proffs, att besöka evenemanget och berätta om sin karriär.
Utöver Varikka kommer även en rad kända streamers, personer som direktsänder sina spel för tittare på internet, som Eetu ”Eedspeaks” Pesonen att befinna sig i bollhallen.
Deltagarna får även bevittna turneringar och uppvisningsmatcher som spelas på scen framför publik. Här tävlar såväl amatörer som professionella lag mot varandra i olika populära spel.
Den mest spektakulära av de här programpunkterna är en av Finlands största Counter-Strike: Global Offence Pro turneringar som spelas på lördagen.

Felix Kaukiainen framhäver att e-sport i många avseenden påminner om traditionell sport, bland annat är det viktigt att kunna jobba som ett lag inom e-sporten. Foto: Patricia Torvalds


En av evenemangets mer udda besökare är Grey Gunners, ett finskt Counter-Strike seniorlag vars yngsta medlem är 70 och den äldsta 77.
Under Grail Quest kommer Grey Gunners uppmuntra far- och morföräldrar att spela tillsammans med sina barnbarn.
Under lördagen kan publiken även få se kända personligheter från TV programmet Diili tävla mot varandra på scen.
Trots att en stor del av evenemanget cirkulerar kring e-sport kan den som vill ha en mer traditionell LAN-upplevelse även få det på evenemangets LAN-område, försäkrar Kaukianinen.
Något som är unikt för Grail Quest är att deltagare som inte vill släpa med sig sin egen dator och utrustning har möjligheten att hyra en dator på plats.

E-sport
Tävlingar i dator- och konsolspel
Kan spelas i lag eller individuellt
Det finns flera olika grenar inom e-sport bland annat skjutspel, strategiska spel eller sportspel som Fifa och NHL
Professionella e-sport profiler kan få lön för spelandet

Mer information om och biljetter till evenemanget hittar du här.
LÄS OCKSÅ: Sport och kultur: tips på höstlovsaktiviteter i Åbo
Patricia Torvalds

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter