Förflytta dig till innehållet

Spektakulär talarstol i fokus då ÅA ordnade doktorspromotion

Efter ett år av minutiös planering och en paus på två år kunde Åbo Akademi i fredags genomföra en högtidlig doktorspromotion. Årets festligheter var om möjligt solennare än de tidigare promoveringarna, eftersom den sammanföll med akademins 100-årsjubileum.
I år promoverades 91 doktorer, tretton hedersdoktorer och fyra jubeldoktorer, vilket är något av ett rekord, säger ÅA:s informatör Mia Henriksson.

Åbo Akademis informatör Mia Henriksson har haft ett intensivt arbetsår.- Det är massor med detaljer som måste klaffa, säger hon. T.v Kristian Karvonen. Foto: Kim Lund


För henne och hennes kollegor i arrangörsstaben har året varit intensivt.
– Det är massor, massor, massor med detaljer och varje detalj är viktig. Det handlar om allt från att ordna resor för hedersdoktorerna och passa ihop deras tidtabeller till att ordna med trafik- och säkerhetsarrangemang och gudstjänsten i Åbo domkyrka och kvällsfesten i Åbo slott.
– Dessutom är det en utmaning att få alla 100 doktorer att veta när de ska stå eller sitta och när de ska gå.

Rektor Mikko Hupa höll stt promotionstal i den av konstnären Stefan Lindfors designade talarstolen. ”Det kändes bra att stå i den”.


Jubileumsåret till ära har konstnären och designern Stefan Lindfors gjort en talarstol/kateder som på alla sätt skiljer sig från allt vi har varit vana vid att se vid akademiska sammanhang.
Ett konstverk i glasfiber vars främre sida påminner om en fiskstjärt och baksidan om en soppsked.
Professor och dekanus Malin Brännback gissar att stolen kommer att väcka känslor.
– Den blir säkert en snackis. En del kommer at säga ”oh my God- vad är det där”, andra tycker den är häftig.
Vad tycker du själv?
– Jag hör till det gäng som tycker den är häftig.
Vid promotionssammanhang kallas katedern för parnass för att symbolisera det grekiska gudaberget Parnassos som syftar på kunskap, vett och lärdom. När promovenden har gått igenom paranassen får hen rätt att utöva akademisk undervisning, förklarar Henriksson.
Rektor Mikko Hupa säger att talarstolen säkert kommer att användas vid kommande promotioner och andra högtidliga sammanhang.
– Den är ju ganska spektakulär, men det kändes bra att stå i den.
– Det är alltid lika roligt med promotioner. Det är fantastiskt att vi har den här traditionen och vi ska vara stolta över den.

Vesterbacka tror på nya finländska spelframgångar

Peter Vesterbacka är en av männen bakom det finländska spelbolaget Rovios framgångssaga. Bolaget skapade bland annat det populära mobilspelet Angry birds som för några år sedan erövrade världen.

Entreprenören och spelutvecklaren Peter Vesterbacka tror att nästa stora globala spelsuccé kommer från Finland.


Han har lämnat bolaget, men är fortfarande aktiv inom spelbranschen och fungerar som konsult, investerare och styrelsemedlem i flera tillväxtföretag. Vid sidan av spelbolaget Supercell gick Rovio i bräschen för de inhemska spelbolagen, men efter det har det varit tunnsått med likadana succéer.
Vesterbacka är ändå inte orolig. I Finland finns hundratals spelstudior som jobbar med att utveckla nya spel. Men konkurrensen är hård och varje dag lanseras upp till 700 nya spel, säger Vesterbacka.
– Det krävs hårt jobb och en smula tur. Till exempel Rovio hade utvecklat 51 spel innan Angry birds till slut slog igenom som det 52:a.
En uppstickare inom spelbranschen är det fem år gamla Helsingforsbaserade spelbolaget Small Giant Games som Vesterbacka tror kan vara nästa stora finländska exportprodukt.
Och om inte de lyckas gör någon annan det.
– Nästa stora spelsuccé kommer att komma från Finland.
Att den tidigare ÅA-studeranden nu kan titulera sig ekonomie hedersdoktor känns naturligtvis bra.
– Det är en fantastiskt fin utmärkelse och det är alltid lika roligt att komma till Åbo och träffa gamla bekanta.

I Kuba respekteras de sexuella minoriteternas rättigheter

– Det är en stor ära som samtidigt innebär ett stort ansvar. Jag hoppas att det här kan leda till ett utökat samarbete mellan Åbo Akademi och Kuba och att vi kan dela med oss av vår samlade kunskap.
Det säger Mariel Castro Espín, direktör för Cuban National Center for Sex Education i Havanna om att promoveras till hedersdoktor vid Åbo Akademi.
Hon får doktorstiteln för sitt ihärdiga arbete med minoritetsfrågor.

Mariel Castro Espín promoverades till hedersdoktor för sitt arbete för sexuella minoriteter.


Hon arbetar aktivt för att förbättra de sexuella minoriteters rättigheter och driver kampanjer för att motarbeta spridningen av hiv, ett arbete som passar väl in med minoritetsforskningen vid Åbo Akademi, sägs det i motiveringarna.
Och arbetet har burit frukt. Den kubanska regeringen har aktivt gått in för att sprida information om de sexuella minoriteterna i landet och även om det fortfarande finns fördomar har i synnerhet kvinnornas situation blivit bättre, säger Castro Espín.
Som bäst pågår en tvåårig regeringsstödd kampanj för att motverka homofobi i skolorna i synnerhet bland lärarna och varje år i maj ordnas en månadslång festival med film, dans och föreläsningar om de sexuella minoriteterna.
– Det är viktigt att regeringen stöder de här kampanjerna, utan statligt stöd skulle det vara svårt att utföra arbetet.
Också Kubas transpersoner kan räkna med stöd från högsta håll. De får till exempel gratis hormonbehandlingar och psykologhjälp. Det förbereds också en lagändring som gör det möjligt att byta kön utan att vara tvungen att operera sig. Endast en anmälan ska räcka.
– Genitalierna har inte med identiteten att göra. Kroppen är en sak, identiteten en annan, säger Castro Espín.
Mariel Castro Espín är dotter till Kubas föra president Raúl Castro och brorsdotter till Fidel Castro.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter