Förflytta dig till innehållet

Spaltaren: Lågorna är många


Vi stannar upp och blickar ut över gravgården. Otaliga ljus lyser upp i höstmörkret. Lågor, som påminner oss om personer som levt före oss. På någons grav, kanske det brinner det första ljuset och på någon annans har det hunnit brinna många ljus i allhelgonatid under årens lopp.
Vi tänder inte ljus enbart för att det är en tradition, utan för att ljusen vittnar om att varje mänskas liv är unikt, värdefullt och att livet i sig självt är en gåva. Vi tänder ljus för att bli närvarande och minnas. Lågorna, som lyser upp i mörkret, påminner oss om allt det goda, och den kärlek vi fått uppleva genom dessa personer som lämnat detta liv.
Livet är oändligt rikt och meningsfullt – alla dem vi möter och allt det meningsfulla vi gör. Problemet är kanske att vi inte alltid märker det i vår hetsiga vardag. Vi borde kanske oftare stanna upp och se oss omkring för att upptäcka allt det viktiga, meningsfulla och sköna i vår verklighet.
Ändå vet vi att vår jordiska livslåga en gång kommer att slockna. För ljuset påminner oss också om livets skörhet. Men på samma sätt som mörkret ger perspektiv åt ljuset, ljudet åt tystnaden så ger även medvetenheten om döden betydelse åt livet. Ljuset får skänka oss tröst och påminna oss om Hoppet, mitt i livets skörhet. Att livet vinner till slut. Ljusens lågor pekar nämligen också på att bortom tid och rum kan vi skönja en evighet.
När man betraktar ljusen märker vi att de brinner olika. En del brinner med en fladdrande låga, medan andra med en mer stillsam. Vissa ljus brinner med ett klarare sken medan andra med ett mer matt sken. Vissa ljus brinner fortare upp medan det tar längre tid för andra. Men alla ljusen har en uppgift och en betydelse att finnas till – att sprida ljus och värme. Ljusen kan även symbolisera oss mänskor och våra liv. Likasom ljusen brinner olika, så är vi mänskor också olika. Men vi har alla en uppgift och en betydelse att finnas till – att sprida ljus och värme.
Vi får alla vara ljus för varandra, och tillsammans sprida ljuset och värmen vidare i en värld som ibland kan kännas så mörk. Burna av, och i tjänst för, Han som är Världen Ljus.
”Lågorna är många, ljuset är ett, ljuset Jesus Kristus, lågorna är många ljuset är ett vi är ett i honom” Psb.172
Patrik Sundell
Ungdomsarbetsledare

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *