Förflytta dig till innehållet

Spaltaren: Jesus utmanade reglerna

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


Jesus var på många sätt revolutionär. Han predikade bland annat allas lika värde i en tid då det var allmänt accepterat att vissa folkslag var bättre än andra och att männen definitivt var mer värda än kvinnorna. Det finns också många bibeltexter där han gör precis tvärtemot vad den rådande tidens lagar och seder förespråkade. En ofta förekommande sak är att han botar sjuka på sabbaten eller på annat sätt gör saker på sabbaten som inte sågs på med blida ögon av de religiösa ledare som styrde och ställde. Jesus gick till och med så långt som att säga till dem att sabbaten blev till för människan och inte tvärtom.
Sabbaten var för judarna ingen vanlig ledig dag, så om lördag eller söndag i dagens värld är för oss. Sabbaten var det tillfälle då man gjorde en dag så som man ville att hela livet skulle vara. Det skulle vara en dag av fred och frid med både människor, djur och natur. Ingen skulle köpa och sälja eftersom det då fanns risk att folk försökte lura varandra. Inte heller skulle man så eller skörda, man skulle leva i fred med jorden utan bearbetning och krav.
Sabbaten skulle vara en dag som ingen skulle få lägga beslag på, ingen arbetsgivare, inga plikter, för dagen var Guds dag. Sabbaten var menad som en Guds gåva till människan för att hon skulle få göra det som gläder henne: träffa vänner och släktingar, höra Guds röst i texterna i synagogan, vila efter veckans arbete osv. Sabbaten var en bild av det goda livet, önskelivet, drömmen om ett liv i fred och frid, i glädje och harmoni med sig själv, andra människor, Gud och natur.
Med detta som bakgrund är det lite lättare att förstå de religiösa ledarna som många gånger var så väldigt måna om att alla regler kring sabbaten skulle hållas. Man ville skydda drömmen genom alla regler men gjorde istället så att drömmen blev en börda för många. Reglerna blev fler och fler och allt svårare för den vanliga människan att hålla. Sabbaten gick från att ha varit en frihetens dag, fri från arbete och tvång, till att bli en tvångets dag – fylld av tvingande regler.
Det är detta Jesus vägrar gå med på när han säger att sabbaten blev till för människan och inte människan för sabbaten. Jesus vill inte att någon lägger beslag på tron för sin egen skull för att använda den mot andra människor, till exempel genom att utveckla mer och mer regler. Men i motsats till Jesu önskan finns det ännu idag en massa regler och bestämmelser kring hur det ska vara att vara kristen, att vara troende. Det finns ännu idag många som pekar finger och säger: ”så får du inte göra om du vill kalla dig kristen.”
Men då får vi minnas att Jesus själv inte alltid levde som de religiösa ledarna ville och han bröt ofta mot den tidens judiska lagar och förordningar. Men han bröt mot lagarna för vår skull, för att visa oss att Gud är mera än lagar och förordningar, att Gud är större än så. Gud är tillgänglig för alla, för mig och för dig, utan mellanhänder, utan regler, utan måsten.
Julia Lundsten
församlingspastor i Kimitoöns
församling

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter