Förflytta dig till innehållet

Sött av citrus

En ostkaka i amerikansk stil som gräddas i ugnen och därefter toppas med en syrlig lemon curd. Foto: Jessica Nybacka


Citrusfrukter är ett växtsläkte med runt 100 olika arter. Har du hört talas om ugli som får sitt namn från att den är så ful, sweetie som är söt och saftig eller kumquat som är den minsta citrusfrukten?
Få frukter är så användbara som citrusfrukterna som kan användas brett inom matlagning, bakning, desserter och drycker för att nämna några områden. Frukterna skördas alltid mogna och eftersom mognadsprocessen avbryts då de plockas så har de en lång hållbarhet. Förvara alla citrusfrukter i kylskåp då de snabbt möglar i rumsvärme.
Citrusfrukternas skal passar utmärkt som smaksättning, då de ger smaken av citrus men utan syran som fruktköttet ger. Använd endast det yttersta skalet och lämna bort det vita som smakar beskt.
Köp ekologiska citrusfrukter då du ska använda skalet, eftersom frukterna är ordentligt besprutade både under odlingen, men även efter skörden för att de ska se blanka och fina ut.

Lime och kokos är en perfekt kombination och de här glasspinnarna slänger du ihop på nolltid. Jessica Nybacka

Lime-kokosglasspinnar

ca 6 stycken
400 g kokosmjölk
1,5 dl kondenserad mjölk
2 lime
0,5 dl kokosflingor
Rör ihop kokosmjölken med den kondenserade mjölken.
Tvätta limen, riv det yttersta skalet fint och pressa saften. Rör ner skal, saft och kokosflingor.
Häll upp smeten i glassformar och ställ i frysen i en timme.
Stick ner en glasspinne i varje glass och frys över natten.

Ostkaka med Lemon curd

15 digestivekex
75 g smält smör
600 g philadelphiaost
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 ägg
1 liten citron
0,5 dl potatismjöl
200 g crème fraiche
2 citroner
1 dl socker
1 msk maizena
2 äggulor
50 g smör
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbara kanter. Krossa digestivekexen och blanda med det smälta smöret. Tryck ut smulorna i botten av formen och en bit upp på kanten. Ställ formen i kylen och förbered fyllningen.
Värm ugnen till 175 grader. Rör ihop osten med socker och vaniljsocker. Tillsätt ett ägg i taget och rör ihop mellan varje ägg.
Tvätta citronen, riv det yttersta skalet fint och pressa ur saften. Rör ihop potatismjölet med citronsaften och rör ut alla klumpar, tillsätt det rivna skalet och crème fraichen. Rör ner blandningen i ostsmeten.
Häll smeten över kexbotten och grädda i ugnen i 60 minuter. Stäng därefter av värmen på ugnen och lägg en slev i kläm på ugnsluckan så att den står på glänt, låt kakan stå kvar ytterligare en timme. Ställ kakan i kylskåpet och låt den bli helt kall, gärna över natten.
Tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint. Pressa saften ur citronerna och mät upp 1,5 dl juice, fyll på med lite vatten vid behov. Blanda ihop juice, skal, maizena och socker i en kastrull och koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen och tillsätt äggulorna. Sjud upp under konstant omrörning tills krämen tjocknar. Tillsätt smöret i kuber och rör jämnt. Sila krämen genom en finmaskig sil, plasta över och låt svalna. Stryk ut krämen över kakan.
Jessica Nybacka

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter