Förflytta dig till innehållet

Sortera dina jul- och nyårssopor rätt — hit går skinkfettet och julkalendern

Vad gör du med chokladkalendern efter att alla luckor är öppnade? Sydvästra Finlands Avfallsservice har svar. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT


Under jul- och nyårshelgen uppstår betydligt mer sopor än under andra tider på året, och det är viktigt att komma ihåg att sortera de större mängderna rätt. På så sätt kan avfallstationerna ta hand om soporna på rätt sätt.
Sydvästra Finlands Avfallsservice har sammanställt en snabbguide som hjälper dig att sortera julens avfall.

Adventskalender och  julchoklad

Adventskalendrarnas och chokladaskarnas kartongdelar sorteras i kartonginsamlingen. Plastdelen och -omslagen sorteras i insamlingen för plastförpackningar. Skyddspappret mellan lagren i chokladasken är brännbart avfall. Omslagen till inslagen choklad sorteras huvudsakligen i plastförpackningar.

Aluminiumform, -folie och metallföremål

Aluminiumformar och -folier, metallburkar och -lock sköljs rena och sorteras i metallinsamlingskärlet, precis som andra metallföremål. Kom ihåg att nyårslyckor inte sorteras som metall utan som farligt avfall!

Bakplåtspapper och servetter

Du vet väl att även bakplåtspapper får sättas i bioavfallet eller kompostbehållaren? Ifall bioavfall inte samlas in separat eller komposteras sorteras bakplåtspappren i kärlet för brännbart avfall. Servetter är också bioavfall. Den miljövänliga väljer återanvändningsbart bakplåtspapper och återanvändningsbara servetter.

Fyrverkeripjäser

Avfyrade fyrverkeripjäser, som är släckta och nedkylda, är brännbart avfall. Raketskräp innehåller bland annat plast. Kom ihåg att alltid plocka upp fyrverkerirester från marken så att ingen plast eller inget skräp blir kvar i naturen! Oanvända eller föråldrade fyrverkerier lämnas i första hand in till försäljarna. Om det inte är möjligt ska du kontakta polisen.

Glöggburk

En glöggförpackning i kartong får läggas i kartonginsamlingen trots aluminiumfoder. Skölj och låt rinna av samt packa kartongerna tätt ihop för att spara utrymme. Glöggflaskor i glas kan återvinnas som förpackningsglas. Vinglöggsflaskor tas emot i butikernas returautomater. Kom ihåg att avlägsna korkar från både flaskor och kartongförpackningar. Sortera korkarna enligt material i insamlingskärlet för endera plastförpackningar eller metall.

Gravljus

Gravljus i glas sorteras i brännbart avfall, eftersom det värmetåliga glaset inte får sättas i glasförpackningsinsamlingen. Brännbart avfall är rätt plats även för gravljus av plast. Metallocken bör sorteras i metallinsamlingen. Om man återanvänder gravljus i glas genom att sätta i ett nytt ljus kan man minska på mängden avfall. Trasiga led-gravljus bör föras till insamlingspunkten för elapparater. Det går ingen avgift! Närmaste mottagningspunkten kan du kontrollera på adressen www.kierrätys.info.

Gåvoförpackning, såsom leksaksförpackning

Sortera förpackningar enligt material. Plastförpackningar och styrox sorteras i plastförpackningsinsamlingen. Sortera papp- och kartongförpackningar i kartongförpackningsinsamlingen. Eventuella metallfästen hör i metallinsamlingskärlet.

Gåvopapper och paketsnöre

Glänsande julklappspapper hör till kärlet för brännbart avfall, inte i returpapper. Också paketsnören är brännbart avfall. Spara allt snyggt papper och återanvänd det nästa jul! Gåvor kan också slås in i tidningspapper, som går att lägga i pappersinsamlingen efter att de använts. En immateriell gåva behöver sällan något större julklappspapper!

Juldekorationer

Trasiga juldekorationer, till exempel julgranskulor, sorteras i brännbart avfall. Om du ännu inte har tillräckligt med dekorationer kan du hitta mängder av begagnade dekorationer i gott skick på till exempel återvinningscentralerna. Man måste inte alltid köpa nytt!

Julens textilier

Fick bordduken en fläck som inte går bort i tvätten? Rev katten julgardinerna? Sortera oanvändbara textilier i insamlingen för avlagda textilier. Avlagda textilier tas emot bland annat på LSJH:s sorteringsstationer och i LSJH:s hall för avlagda textilier i Kärsämäki. Se sorteringsanvisningar och mottagningsplatser för avlagda textilier på adressen: www.lsjh.fi/avlagda-textilier-till-insamling

Julgran

Avfallscentralerna och sorteringsstationerna tar emot julgranar utan avgift som ris- och kvistavfall. I vissa husbolag arrangeras egna julgransinsamlingar. Om plastgranen gick sönder, är metallinsamlingskärlet rätt adress för den. Fastän en plastgran kallas för plastgran, består den främst av metall. Små plastgranar kan läggas i husbolagets metallinsamlingskärl. Stora tas till sorteringsstationerna, där metall tas emot avgiftsfritt.

Julkort

Om brevbäraren fyller brevlådan med julkort och du inte vill spara dem sorteras de i pappersinsamlingen.  Även kuvert sorteras i pappersinsamlingen. Gamla julkort är också ett utmärkt pysselmaterial för tillverkning av nya julkort eller juldekorationer.

Julstjärna

Döda rumsväxter och snittblommor sorteras i bioavfall eller i den egna kompostbehållaren. Mull får däremot inte sorteras bland bioavfall inom LSJH:s område. Mull är en färdig produkt som inte bryts ner eller förmultnar, utan orsakar olägenheter på bioavfallsbehandlingsanläggningen, där bioavfall används för att framställa biogas och gödningsmedel. Myllan kan strös ut på den egna gården eller i kompostbehållaren, eller alternativt kan den sorteras i kärlet för brännbart avfall. Även söndriga blomkrukor sorteras i brännbart avfall. Växter och blommor är brännbart avfall ifall fastigheten inte har insamling av bioavfall eller en egen kompost.

Ljusrester

Det lönar sig att samla ihop stearin- och paraffinrester och använda dem för att tillverka nya ljus. Om ljusstöpningen inte lyckas hör ljusresterna till det brännbara avfallet.

Ljusserier

Gick julgransljusen sönder? Slocknade ljuskronan? Söndriga led-ljus och ljusslingor ska föras till insamlingen av elapparater. Förutom sorteringsstationerna, avfallscentralerna och återvinningscentralerna tar även många större butiker emot elapparater. Se närmaste mottagningspunkt på adressen www.kierrätys.info. Mottagningen av elapparater är avgiftsfri; på så sätt blir du av med kyl-frysen eller eltandborsten.

Matrester

Ögonen äter ofta mer än vad magen mäktar med. Fyll inte tallriken, utan ta hellre flera gånger. Om matrester blev kvar på tallriken eller den gravade laxen hann bli förstörd ska de sorteras i bioavfallet eller kompostbehållaren. Sortering av bioavfall är en klimatgärning! Behandlingen på biogasanläggningen av specialinsamlat bioavfall möjliggör återvinning av näringsämnen och erbjuder bättre verkningsgrad för energiproduktionen jämfört med om bioavfallet behandlas tillsammans med brännbart avfall.

Nyårslyckor

Nyårslyckorna innehåller inte tenn som man kunde tro, utan till största delen består de av miljöfarligt bly. Tenn säljs inte längre, men om det fortfarande finns i hemmet ska det föras till avfallscentralerna, sorteringsstationerna eller till de ambulerande insamlingarna för farligt avfall. Farligt avfall från hushåll tas emot avgiftsfritt högst 50 kilo eller liter åt gången: passa alltså på att ta med annat farligt avfall till stationen, såsom gamla färgburkar, lack, lim och lösningsmedel. Torkat julrött nagellack är också farligt avfall! Testa istället att stöpa nyårslyckor av till exempel bivax.

Onödig pryl

Gav jultomten dig helt onödiga ting? Donera onödiga saker till välgörenhet eller till återvinningscentralerna, kanske någon annan har glädje av dem. Påminn julgubben att för mycket prylar inte är bra för varken dig eller miljön!

Skal från värmeljus

Aluminiumskal från värmeljus och uteljus sorteras i metallinsamlingen.

Skinkans ben

Matsvinnet minskar om man lagar till exempel skinkfrestelse eller pizza på skinkresterna efter jul. Stora ben hör hemma i det brännbara avfallet. Mindre ben, från till exempel kyckling, kan också läggas i bioavfallet.

Skinkfett och övriga stekfetter

Fett hör inte hemma i avloppet! Flytande fetter skall inte heller läggas i kärlet för bioavfall. Packa flytande fetter till exempel i en tom mjölkförpackning och lägg i det brännbara avfallet. Avsvalnat och fast skinkfett kan läggas i bioavfallet. I den egna kompostbehållaren kan man lägga också rinnande fetter, till exempel matolja.
Även i år kommer Skinktricket-jippot att arrangera insamlingsplatser för stekfett från julmat vid bland annat varje K-Citymarket i Finland. Nestes raffinaderi i Borgå använder sedan det insamlade stekfettet som råvara vid tillverkning av förnybar diesel. Insamlingsplatser och mer information om kampanjen på adressen www.kinkkutemppu.com.

Smetanaburk

Smetana avnjuts traditionellt sett med rom eller tångkaviar och är oftast förpackad i en plastburk. Den ska alltså sorteras i plastförpackningsinsamlingen. Skölj förpackningen vid behov med svalt vatten. Om varmt vatten eller diskmedel behövs för att få förpackningen ren, så lönar det sig att sortera den i brännbart avfall – detta sparar både energi och vatten. Burkens lock kan vara av metall eller plast. Det undersöker du enkelt med skrynklingstestet: om locket behåller formen när du skrynklar det ska det sorteras i metallinsamlingen.

Trasig leksak eller vara

Trasiga leksaker är vanligtvis brännbart avfall. Kärlet för brännbart avfall är rätt plats även för produkter av PVC-plast. PVC-plast märks med siffran 03 eller 3. Allt oftare innehåller leksakerna  batterier, ackumulatorer eller elledningar, och om dessa går sönder bör de föras till mottagningen för elapparater – det går ingen avgift! Närmaste mottagningspunkten kan du kontrollera på adressen www.kierrätys.info.

Tomtebloss

Använda tomtebloss får läggas i metallinsamlingskärlet efter att de svalnat.
 

Fler sorteringsinstruktioner finns i Avfallets ABC som upprätthålls av Sydvästra Finlands Avfallsservice. Genom att använda ordsökningen kan man söka rätt sorteringsinstruktion till så gott som allt avfall.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter